Στους πρόποδες του Ταϋγέτου, κάπου στα 780 μέτρα βρίσκεται ένα πανέμορφο και γραφικό χωριουδάκι με το όνομα Καστάνια. Ένα ιστορικό χωριό με λίγους πλέον κατοίκους, οι οποίοι όμως απολαμβάνουν την κάθε στιγμή. Μέσα στη φύση και μακριά απ’ την πολυκοσμία, την βαβούρα και τα καυσαέριο, η Καστάνια Λακωνίας είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος.

Η πρώτη επαφή

Στο δρόμο προς το χωριό θα συναντήσεις πρώτα ένα μεγάλο και επιβλητικό μνημείο με την ονομασία «ηρώον». Είναι αφιερωμένο στους πεσόντες αγωνιστές που αγωνίστηκαν στην Καστάνια κατά των Τούρκων. Του Κορκόντυλου Κλαδά το 1481 (στο βυζαντινό κάστρο) και των Παναγιώταρου Βενετσανάκη και Κωσταντή Κολοκοτρώνη (πατέρα του «Γέρου του Μοριά») το 1780 μαζί με τους πολεμιστές τους.

Αναψυχή

Αφού σταματήσεις εκεί για δέκα λεπτά διαβάζοντας την επιγραφή του μνημείου και ρίχνοντας μια ματιά στην εντυπωσιακή θέα συνεχίζεις τον δρόμο προς το χωριό. Στα αριστερά σου είναι ένα γηπεδάκι καλαθόσφαιρας για τους μικρούς που πάνε τα καλοκαίρια. Απέναντι του είναι και η παιδική χαρά του χωριού. Ο καθαρός αέρας και η θέα συνεχίζουν όμως να κλέβουν την παράσταση. Το μάτι δεν μπορεί να χορτάσει το πράσινο που βλέπει.

Το χαρακτηριστικό βρυσάκι

Μερικά βήματα πιο πέρα θα βρεις το χαρακτηριστικό βρυσάκι του χωριού. Ναι ακριβώς αυτό που βλέπεις στην φωτογραφία του γραφών. Δροσερό, κρυστάλλινο νερό, το οποίο έρχεται κατευθείαν απ’ τις φυσικές πηγές του βουνού. Δεν μπορεί μια στάση θα την κάνεις και εκεί. Μια ανάσα και μια γουλιά απ’ το βρυσάκι θα σε αναζωογονήσουν.

Μέσα στο χωριό

Και η διαδρομή συνεχίζει. Τα πρώτα σπίτια κάνουν την εμφάνιση τους. Γραφικά πέτρινα ως επί το πλείστο σπιτάκια από αυτά που βρίσκεις στα χωριά της Ελλάδας. Αν συναντήσεις κάποιο στο δρόμο θα σε καλωσορίσει στο χωριό και θα σου ευχηθεί τα καλύτερα. Η φιλοξενία και η καλοσύνη των ανθρώπων εκεί είναι χαρακτηριστικό τους γνώρισμα.

Η πλατεία

Λίγα μέτρα πιο πάνω την εμφάνιση του κάνει ένας τεράστιος πλάτανος. Έχεις φθάσει στην πλατεία του χωριού. Μια στάση εκεί είναι απαραίτητη. Η κυρά Δανάη σερβίρει το καλύτερο φαγητό και δεν είναι τυχαίο πως  η φήμη της ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της περιοχής. Το μυστικό της δεν το ξέρουμε αλλά σίγουρα τα υλικά, το μεράκι, και η αγάπη που βάζει, βγαίνουν στα πιάτα που σερβίρει.

Μην το χάσεις

Αφού βρέθηκες στο χωριό κάνε μια βόλτα στις εκκλησίες του και ειδικά σε αυτήν του Σωτήρους (προστατευμένη απ’ την UNESCO). Δες την αρχιτεκτονική των κτιρίων και απόλαυσε το πράσινο. Μην ξεχάσεις όμως να μπεις στο πολιτιστικό σύλλογο «Παναγιώταρος» (στεγάζεται στο σχολείου του χωριού που πλέον δεν λειτουργεί). Και φυσικά τους πύργους του χωριού που βρίσκονται απ’ τα πολύ παλιά χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν στους πολέμους. Βέβαια η θέα είναι πάντα στο «παιχνίδι». Απόλαυσε την όσο περισσότερο μπορείς. Μαγευτική, σαγηνευτική που σε καλεί να περάσεις τις ώρες σου αγναντεύοντας. Να μην ξεχάσουμε τα μονοπάτια που ξεκινούν απ’ το χωριό και σε οδηγούν μέσα στο δάσος.

Η Καστάνια είναι ένα μικρό χωριό, το οποίο όμως κρύβει τόσα πολλά. Απ’ τον καθαρό αέρα και την θέα, στα μνημεία, τις εκκλησίες μέχρι το φαγητό και φυσικά τους ανθρώπους. Μια εκδρομή που αξίζει κάθε της λεπτό. Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε τόμους για το χωριό αυτό, όμως για σήμερα μένουμε ως εδώ.

*Φωτογραφίες απ’ την σελίδα Politistikos Syllogos Panagiotaros