Ασφαλώς έχετε ακούσει για τα ξακουστά Ζαγοροχώρια και το υπέροχο σκηνικό που τα περιβάλλει. Είναι χωριά κοντά στα Ιωάννινα σαρανταέξι στο σύνολο, όµοια αλλά και διαφορετικά. Με κοινό τους παρονοµαστή τον σεβασµό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, µε έµφαση στην πέτρα και το ξύλο θεωρούνται ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισµούς της Ελλάδας. Ιδανικά για όλες τις περιόδους του χρόνου, προσφέρονται για αξέχαστες διακοπές που ξεκινούν από τη διαµονή σ’ ένα υπέροχο δωμάτιο ενός παραδοσιακού ξενώνα, ένα τραπέζι στρωµένο µε τοπικά καλούδια, µέχρι τη γνωριµία µε φυσικά αξιοθέατα εξαιρετικής οµορφιάς!

Το ταξίδι σε αυτά τα μέρη δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, γοητεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη και είναι σίγουρο ότι μόνο μια φορά δεν αρκεί.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τρία από τα πιο δημοφιλή χωριουδάκια:

Αρίστη

Κτισµένο σε µια καταπράσινη πλαγιά σε υψόµετρο 650 µ., συνιστά πολύ δυνατό ορµητήριο για να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή. Η ζωή συγκεντρώνεται γύρω από την κεντρική πλατεία µε τον πλάτανο, ενώ στις γραφικές… γειτονιές του οικισµού θα βρείτε µερικά από τα πιο ιδιαίτερα πολυτελή καταλύµατα για τα οποία καµαρώνει όλο το Ζαγόρι!

Μονοδέντρι

Ένα από τα ξακουστά σημεία στο Μονοδέντρι είναι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.   Πηγαίνοντας από το όμορφο λιθόστρωτο που οδηγεί στην είσοδο της μονής, αξίζει να ακολουθήσετε τις πινακίδες ώστε να κατευθυνθείτε κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Εκεί η θέα κόβει την ανάσα.

Μικρό & Μεγάλο Πάπιγκο

Είναι τα πιο αποµακρυσµένα από τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια. Κάτω από τη σκιά της επιβλητικής Αστράκας (όρος Γκαµήλα), οι δύο γειτονικοί πέτρινοι οικισµοί χαρακτηρίζονται από γραφικά λιθόστρωτα καλντερίµια µε περιποιηµένους ξενώνες και προσεγµένες προτάσεις για φαγητό και καφέ. Εντύπωση προκαλούν ο ναός των Ταξιαρχών στο πρώτο και εκείνος του Αγίου Βλασίου µε το εξάγωνο καµπαναριό στην είσοδο του δεύτερου. Μην φύγετε αν δεν κάνετε µια στάση στις Κολυµπήθρες! Είναι στην πραγματικότητα κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού και συγκεκριμένα την κίνησή τους. Το ρέμα σχηματίζει στην πραγματικότητα φυσικές πισίνες που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδανικές ακόμη και για βουτιές.

Δέκα δημοφιλή σημεία

Φαράγγι του Βίκου: Το βαθύτερο φαράγγι παγκοσµίως και µαζί µε τον Βοϊδοµάτη συνιστά τον πυρήνα του Εθνικού Δρυµού Βίκου-Αώου.

Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας: Χρησίµευε ως καταφύγιο για τους κατοίκους όταν αυτοί κινδύνευαν από τους Τούρκους.

Κολυµπήθρες: Ένα σπάνιο φαινόµενο µε µικρές φυσικές πισίνες ανάµεσα στο Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο.

Σκάλα Βραδέτου: Το παλιό καλντερίµι του χωριού, 1.200 σκαλοπατιών προσελκύει χιλιάδες πιστούς της πεζοπορίας σε µια διαδροµή 40΄.

Όρος της Τύµφης (2.497µ.): Λεγόµενο κοινώς «Γκαµήλα» ή και «Βουνά του Παπίγκου» µε ψηλότερες κορυφές την Γκαµήλα, Γκούρα και Αστράκα.

Ο ποταµός Βοϊδοµάτης: Από τα ελάχιστα ποτάµια µε πόσιµο νερό ξεχωρίζει για τη φυσική οµορφιά του!

Δρακόλιµνη Τύµφης: Aπόκοσµη λίµνη που οφείλει τη δηµιουργία της στους παγετώνες. Απέχει 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο.

Το γεφύρι Καλογερικό: Ένα από τα ελάχιστα πέτρινα τρίτοξα γεφύρια.

Μονή Ρογκοβού: Η µονή (11ο αι.) είναι ξακουστή για το επιχρυσωµένο ξυλόγλυπτο τέµπλο της.

Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι: Ένα από τα αρχαιότερα µοναστήρια µε µοναδική θέα, στέκει στο χείλος του γκρεµού της Χαράδρας του Βίκου.

Αδιαμφισβήτητα τα χωριουδάκια των Ιωαννίνων, τα Ζαγοροχώρια, είναι ένας προορισμός που επιβάλλεται να χωρέσει στο πρόγραμμα των διακοπών σας!