Στα 28 χιλιόμετρα μακριά απ’ την Φλώρινα και σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, ένα μικρό παραμυθένιο χωριό στολίζει την Ελλάδα. Μια όαση για τα μάτια, σ’ ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο που εναρμονίζεται απόλυτα με αριστοκρατικά – αρχοντικά κτίρια. Και το όνομα αυτού Νυμφαίο.

Μια περιπλάνηση κάπου… μαγικά

Η πρώτη γεύση εντυπωσιακή. Δρομάκια από πέτρα, παλιές εκκλησίες, η επιβλητική Νίκειο Σχολή του 1927 σαγηνεύουν, ενώ όπου γυρίσεις το κεφάλι σου, το πράσινο χρώμα ξυπνά όλων των λογιών συναισθήματα. Ηρεμία, γαλήνη, εσωτερική αγαλλίασή. Σαν περπατάς στα στενά καλντερίμια, στα οποία δεν βλέπεις ποτέ αυτοκίνητο, έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική. Οι ξενώνες θυμίζουν αρχοντικά σπίτια μιας παλιάς εποχής, κάπου στη δεκαετία του 1930, εκεί στον Μεσοπόλεμο.

Δεν μπορείς το βήμα θα το κάνεις και θα μπεις σε ένα από αυτά τα πανέμορφα κτίρια. Τα αναμμένα τζάκια, οι ψηλοτάβανες σάλες, τα κομψά έπιπλα – αντίκες και η ζεστασιά του χώρου θα σε κερδίσουν απ’ την πρώτη στιγμή και το παραμύθι γίνεται ολοένα και πιο ζωντανό.

Στο πίσω μέρος των αρχοντικών θα βρεις απίθανες πετρόκτιστες αυλές. Τα χρώματα απ’ τα λουλούδια μαγεύουν και μια βαθιά αναπνοή γεμίζει τους πνεύμονες με καθαρό οξυγόνο. Αν είσαι τυχερός και δεν βρέχει μπορείς να απολαύσεις εκεί ένα ζεστό καφέ, αλλιώς η επιλογή είναι το ζεστό σαλόνι.

Και αν πάλι ψάχνεις φαγητό, οι πέτρινες παραδοσιακές ταβέρνες σε περιμένουν. Με πιάτα απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον του χωριού θα απολαύσεις ένα λουκούλλειο γεύμα. Μπορείς να γευτείς κρέας στη στάμνα, σούπες, κυνήγι της μέρας με συνοδεία εκλεκτού κόκκινου κρασιού, δίπλα απ’ το αναμμένο τζάκι.

Η «μελωδία» του χιονιού

Στους μισούς μήνες του χρόνου, νιφάδες χιονιού μεταμορφώνουν το τοπίο σε μια χειμωνιάτικη ζωγραφιά. Τα κτίρια ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο και οι στέγες είναι κατασκευασμένες από λαμαρίνα, με αποτέλεσμα το χιόνι να μην μένει πάνω. Ακόμη και η πλούσια Ελληνική γλώσσα, δυσκολεύεται να περιγράψει την ομορφιά του Νυμφαίου.

Ο άλλος «θησαυρός» του Νυμφαίου

Και εκεί που περπατάς στα πέτρινα δρομάκια του χωριού, και η αρμονία του τοπίου ηχεί σαν μια ωραία συμφωνία κλασσικής μουσικής στα αυτιά σου, βλέπεις σε όλες τις ξύλινες ταμπέλες την επιγραφή «Αρκτούρος» και ένα λογότυπο βασισμένο με μια αρκούδα. Ακολουθώντας λοιπόν τις ταμπέλες θα βρεθείς μπροστά σε ένα καταφύγιο για αρκούδες.

Το κέντρο προστασίας αρκούδας «Αρκτούρος» υπάρχει απ’ το 1992. Στόχος του να χαρίσει μια αξιοπρεπή ζωή στις αρκούδες που βρίσκονταν αιχμάλωτες σε τσίρκα. Ο «Αρκτούρος» συνέβαλε στον τερματισμό του φαινομένου αρκούδα-χορεύτρια, ίδρυσε το Εθνικό Μητρώο Αρκούδας που βοηθά σε επιστημονικές έρευνες, πήρε πρωτοβουλίες με δεντροφυτεύσεις σε αποψιλωμένες δασικές περιοχές (πέραν των 150.000 δένδρων), ενώ κατάφερε να επιστρέψει στο φυσικό τους περιβάλλον αρκετές αρκούδες που το μέλλον τους έμοιαζε θολό. Ένας περίπατος στο χώρο του «Αρκτούρου» σε γεμίζει αισιοδοξία για την ανθρωπότητα.

Το Νυμφαίο αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του χωριό. Μια μικρή κοινότητα βγαλμένη απ’ τα πιο όμορφα παραμύθια. Ένα τόπος εναρμονισμένος με την φύση που ξυπνά τα πιο ζεστά και γαλήνια συναισθήματα. Φεύγοντας απ’ το Νυμφαίο αυτό που μένει είναι ένα χαμόγελο στο χείλη και αμέτρητες εμπειρίες που θα κουβαλάς μαζί σου για μια ζωή.