Έρχεται Σαββατοκύριακο και δε ξέρεις τι θα κάνεις; Πάρε τη/τον σύντροφό σου, την οικογένειά σου ή και τους συγγενείς σου και ταξιδέψε σε ένα πανέμορφο χωριό της Επαρχίας Λευκωσίας.

Θα την ονόμαζε κανείς μυστήρια Τεμβριά χωμένη στην κοιλάδα της Σολέας, μέσα στο καταπράσινο. Απέχει 60 χιλιόμετρα από την Λευκωσία και έχει γειτονικά χωριά τα Καλιάνα, το Σινά Όρος, τη Γαλάτα, την Κακοπετριά, την Κοράκου, την Ευρύχου, όπως επίσης τη Φλάσου, τη Ληνού, τα Κατύδατα και τον Άγιο Θεόδωρο. Στην Τεμβριά ή Τεμβριά όπως συνηθίζουν οι ντόπιοι να την ονομάζουν, κατοικούν περίπου 500 μόνιμοι κάτοικοι.

Πώς πήρε το όνομά της

Η ονομασία της κοινότητας διαπιστώνει την ύπαρξη του χωριού, η οποία μαρτυρείται τουλάχιστον από τα μεσαιωνικά χρόνια. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, επί Φραγκοκρατίας η Τεμβριά αποτελούσε ιδιωτικό φέουδο του κόμη της Τρίπολης, Ιωάννη Ταφούρ.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν επισκεφθείς το χωριό να συνομιλήσεις με τους φιλόξενους κατοίκους οι οποίοι θα σου εξιστορήσουν παλιές ιστορίες οι οποίες συνδέονται κάλλιστα με την ονομασία του. Πολλοί λένε ότι ο βασιλιάς Τέμβρος συνδέεται άμεσα με την Τεμβριά.

Οι τρεις γειτονιές της Τεμβριάς και οι εκκλησίες της

Πατώντας το πόδι σου στην κοινότητα θα διαπιστώσεις ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό: τις τρεις γειτονιές της, με το μέσο υψόμετρο του χωριού να ξεκινά από τα 500 μέτρα μέχρι τα 900 μέτρα.

Ο πάτερ του χωριού: «Στο μυαλό του Τεμβριώτη είναι χωρισμένες γειτονιές, ώστε να προσδιορίζουμε τον χώρο της διαμονής»

Έτσι λοιπόν, κάθε γειτονιά έχει και την εκκλησία της. Στην Κάτω γειτονιά, βόρεια της κοινότητας προς την έξοδό της προς Κοράκου-Ευρύχου, βρίσκεται ο πιο παλαιός ναός, ο οποίος είναι του Τιμίου Σταυρού, κτίσματος του 16ου, με ξύλινη στέγη. Στη Μέσα γειτονιά υπάρχει ο κύριος ναός της Τεμβριάς, αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή, κτισμένη το 1872. Σύμφωνα με την παράδοση, στην Πάνω γειτονιά υπήρχε ο τρίτος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο, που πλέον δεν υφίσταται.

Ο Καπέσης και οι αναμνήσεις των κατοίκων

Περπατώντας στην κοινότητα αναζήτησε τον «Καπέση». Να’ σαι σίγουρος ότι ένας από τους 500 κατοίκους θα σου εξιστορήσουν ένα σωρό ιστορίες αναφορικά με τον «Καπέση». Πρόκειται για μια πηγή στον ποταμό Κλάριο ο οποίος μαζί με άλλους παραποταμούς που περιτριγυρίζουν την Τεμβριά, δίνονται χρώματα και ξεχωριστοί ήχοι. Βρίσκεται στην Κάτω γειτονιά και εκεί υπάρχει άφθονο πράσινο, διάφορα δέντρα, γέφυρα, σκαλοπάτια, μονοπατάκια και όταν επισκεφθείς τον χώρο εκείνο, είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα παραδεισένιο τοπίο.

Οι ελιές και η Τεμβριά

Θα ήταν ανολοκλήρωτος το ταξίδι στην Τεμβριά αν δεν επισκεπτόσουν τον ελιόμυλο, όπως επίσης και τα χωράφια πολλών κατοίκων, εφόσον πολλοί ασχολούνται με τη γεωργία. Η Τεμβριά έχει μεγάλη ιστορία αναφορικά με τις ελιές, εφόσον υπήρχαν μέχρι και τρεις ελιόμυλοι, παρόλο που σήμερα δεν ασχολούνται και πολλοί κάτοικοι με αυτό το γεωργικό προϊόν.

Τα τιτσιά και η παράδοση

Οι νοικοκυρές της Τεμβριάς φτιάχνουν τα ονομαζόμενα τιτσιά, σαν να λέμε «τιτσί, τιτσί λουκάνικο», με βασικό υλικό μέρος του σώματος του γουρουνιού, το οποίο συνοδεύεται συνήθως με ψωμί ζυμωτό. Τα βασικά συστατικά της συνταγής είναι το κρέας, ο μάραθος, το ξηρό κρασί, ο κόλιανδρος, το κρεμμύδι και το καυτερό πιπέρι.

Οι δράκοι και οι βρύσες

Περπατώντας στα δρομάκια της κοινότητας, ένας μικρός δράκος και ένας μεγαλύτερος θα κάνει τον κάθε επισκέπτη να αισθανθεί ένα μυστήριο και ένα πάθος για εξερεύνηση του χωριού. Ο κατασκευαστής των δύο ομοιωμάτων είναι ο Ιωάννης Παπαχαραλάμπους, κάτοικος της κοινότητας. Η αφορμή ήταν η Βρύση του Δράκου στην Πέρα Γειτονιά και η Γερόβρυση που βρίσκεται στο μέσο της κοινότητας. Αναφορικά με την πηγή του Δράκου, υπήρχε η παράδοση ότι αν κάποιος έπινε νερό από εκεί, θα έμενε για πάντα στο χωριό. Έτσι ο καλλιτέχνης εκμεταλλεύτηκε την ονομασία της πηγής και την τοπογραφία, αφού η υποτιθέμενη σπηλιά του δράκου σήμερα είναι μέσα σ’ ένα δρυ και δίπλα ο δράκος σαν να ξεκουράζεται.

Έτοιμοι για μία απόδραση με μπόλικη εξερεύνηση και όμορφες στιγμές;