Έρχεται Σαββατοκύριακο και προπάντων χειμώνας; Ντύσου καλά και ετοιμάσου για ένα ταξίδι μέχρι το Καμπί του Φαρμακά και είμαι σίγουρη πως θα σου μείνει αξέχαστο. Πρόκειται για ένα χωριό ντυμένο με παράδοση και χωμένο στα βουνά με μόλις 95 κατοίκους. Πολλές είναι οι λέξεις-κλειδιά για το χωριό που μπορούν να αποτελέσουν μια ευχάριστη και ολοκληρωμένη εξόρμηση!

Οι κυριότερες συμβουλές που θα σου δώσω γι’ αυτό το ταξίδι, αφορούν την φωτογραφική μηχανή και τα αθλητικά σου παπούτσια. Διάβασε πιο κάτω για ποιους λόγους!

*Η Φωτογραφία που ακολουθεί είναι από τη σελίδα Kampi village, Nicosia, Cyprus (Facebook)

Μονοπάτι της φύσης «Αηδόνια»

Έχεις τη δυνατότητα να περπατήσεις σ’ ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια της φύσης της Κύπρου, συντροφιά με εκατοντάδες αηδόνια. Η ακουστική αίσθηση γίνεται ένα με την οπτική, εφόσον υπάρχουν πλάτανοι, καρυδιές και διάφορα άλλα δέντρα. Κάθε εποχή φυσικά, προσφέρει διαφορετική εικόνα και αίσθηση.

Φωτογράφισε και εσύ το δεντρόσπιτο

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του μονοπατιού που αξίζει να φωτογραφίσεις είναι ένα δεντρόσπιτο, το οποίο «ξεθάβει» μνήμες των μικρών, τότε, παιδιών της κοινότητας. Πρόκειται για μία παλιά κατασκευή ντόπιων παιδιών που έπαιζαν για πολλές ώρες της μέρας εκεί. Με το πέρασμα του καιρού καταστράφηκε, εν τέλει όμως ανακαινίστηκε και κοσμεί το μονοπάτι και γενικότερα το χωριό.  Οι φωτογραφίες που ακολουθούν ανήκουν στο φωτογράφο Αντώνη Τσιάτταλο.

Ετοιμάσου για πικ-νικ

Στο χωριό υπάρχουν και γεφύρια τα οποία σήμερα έχουν αναπαλαιωθεί. Κτίστηκαν επί Αγγλοκρατίας με τη συμμετοχή κατοίκων της κοινότητας αλλά και των γύρω χωριών, για στρατιωτικούς λόγους και με σκοπό τη συγκοινωνία του Καμπιού με το Απλίκι. Στον περίγυρο υπάρχουν κιόσκια και παγκάκια που προσφέρουν την ευκαιρία για ένα πικ-νικ στην εξοχή!

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Ένα αξιόλογο, πετρόκτιστο κτίσμα του 17ου αιώνα κοσμεί το κέντρο της κοινότητας. Πρόκειται για την εκκλησία, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και γιορτάζει στις 23 Απριλίου. Αυτό που κάνει ξεχωριστό τον ναό είναι τα μοναδικά στο είδος τους ξυλόγλυπτά της και ο γυναικωνίτης. Όταν τον φωτογραφίσεις από κάτω θα διαπιστώσεις πως τα χρώματα αλλάζουν, πράγμα που δεν γίνεται αντιληπτό όταν το δεις εκτός φωτογραφίας.

Το μουσείο δίπλα από την εκκλησία

Στο ταξίδι αυτό έχεις την ευκαιρία «να γυρίσει ο χρόνος πίσω» και να δεις πώς ζούσαν οι πρόγονοί μας. Αναφέρομαι σε ένα μικρό κτήριο το οποίο είναι χωρισμένο σε δύο δωμάτια. Το ένα αφορά το θρησκευτικό θέμα. Περιέχει μοναδικές εικόνες και πολλά άλλα θρησκευτικά αντικείμενα μεγάλης αξίας. Το άλλο δωμάτιο έχει διάφορα παλιά εργαλεία στους τοίχους και στο πάτωμα. Ακόμα, υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν τον τρόπο συγκεκριμένων παλιών ασχολιών, όπως το άρετρο.

Πού μπορείς να φας

Με το τέλος της περιήγησης σου μπορείς να ξαποστάσεις στο καφεστιατόριο «Ποταμός», δίπλα από τον ποταμό «Κλεισιθκιάς». Προσφέρει άφθονο κυπριακό φαγητό και αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι το «κυπριακό μπούκωμα», αλλιώς το πρωινό brunch! Έχει στο νου σου ότι όλα τα γεύματα του, τελειώνουν με ζεστές πισιήες και πουρέκκια! Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τη σελίδα στο Facebook: Ποταμός Κυπριακή Ταβέρνα – Καμπί Φ / Potamos Tavern.