Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε 23-24/11 πραγματοποιήθηκε η Γιορτή Μανιταριού στα Σπήλιαε. Είναι η δεύτερη χρονιά που πραγματοποιείται και έχει ήδη καταστεί θεσμός λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας που είχε και τις δύο χρονιές.

Την Κυριακή είχα την τύχη να ήμουν κι’ εγώ εκεί και θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω κάποιες από τις εικόνες που έχω δει.

Το πρόγραμμα

Η εκδήλωση περιελάμβανε διάλεξη από τον πρόεδρο Μανιταροφίλων Ελλάδας κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να βλέπουν εικόνες από μεγάλο προτζέκτορα. Στο τέλος ο κ. Κωνσταντινίδης απάντησε σε ερωτήσεις των ενδιαφερομένων.

Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε από τον δασικό λειτουργό κ. Μηνά Παπαδόπουλο και την οικολόγο Δρ Μαρίνα Ξενοφώντος για τη συλλογή των μανιταριών στα δάση. Τι να προσέξουμε για να μη κάνουμε ζημιά στα δάση μας.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η εξόρμηση στο δάσος για εξεύρεση μανιταριών. Μικροί και μεγάλοι καθοδηγούμενοι από “τους φίλους των μανιταριών Κύπρου” βγήκαν βόλτα στα βουνά για συλλογή μανιταριών.

Γεύσεις που γαργαλούν τον ουρανίσκο

Στην εκδήλωση υπήρχαν υπαίθρια μαγαζάκια με παντός είδους εδέσματα. Το κυρίαρχο στοιχείο ήταν βέβαια αυτά που είχαν ως βάση τα μανιτάρια. Σούπες, πρωτότυπες συνταγές με μανιτάρια μαγειρεμένες από τις γυναίκες του χωριού. Στο χώρο μπορούσες να αγοράσεις μαρμελάδες, κρασί, ρίγανη του βουνού και άλλα παραδοσιακά προϊόντα. Μαγαζάκια με χειροποίητα αντικείμενα, πλεκτές τσάντες, ζωγραφισμένα μπρελόκ, ξύλινες φλογέρες, διακοσμητικά.

Καλλιτεχνική εκδήλωση

Κατά τη διάρκεια της γιορτής υπήρχαν τραγουδοποιοί και βιολάρηδες που μας κρατούσαν συντροφιά με παραδοσιακές Κυπριακές μουσικές και τσιαττιστά.

Ήταν μια πολύ όμορφη μέρα αφού οι καιρικές συνθήκες ευτυχώς το επέτρεψαν. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!