Η ορεινή Κύπρος, κυρίως τα τελευταία χρόνια, γίνεται το δεύτερο σπίτι πολλών ανθρώπων, τόσο Κύπριων όσο και πολλών επισκεπτών. Αλήθεια, ποτέ δεν κατάλαβα τι ακριβώς είναι αυτό που μαγεύει περισσότερο τις στιγμές εκεί πάνω. Η μυρωδιά του βουνού; Η απλότητα του κόσμου ενός μικρού ορεινού χωριού; Ή η αίσθηση του ότι βρίσκεσαι σ’ έναν ξεχωριστό τόπο, με συντροφιά το τζάκι και την ηρεμία; Ποια είναι λοιπόν, τα 2 χωριά της Κύπρου που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς πριν γυρίσει ο χρόνος;

2 χωριά της Κύπρου που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς πριν γυρίσει ο χρόνος!

Όλα τα χωριά της Κύπρου, μικρά και μεγάλα έχουν πάντα κάτι ξεχωριστό να σε διδάξουν. Είτε αυτό είναι το δικό τους λεξιλόγιο, οι μοναδικές τους συνταγές ή τα αξιοθέατα τους. Σήμερα, το LoveLife, ξεχώρισε για σένα, 2 χωριά της Κύπρου που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς πριν γυρίσει ο χρόνος!

Πρόκειται για την Λόφου της Επαρχίας Λεμεσού και τα Σπήλια της Επαρχίας Λευκωσίας.

Λόφου Επαρχίας Λεμεσού

Η Λόφου είναι από τα πιο ξεχωριστά ορεινά χωριά της Επαρχίας Λεμεσού. Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή Τροόδους και στην περιοχή των κρασοχωριών. Συστήνεται για μονοήμερη, ακόμα και πιο πολλές διανυχτερεύσεις, μόνος ή με παρέα. Οι ελάχιστοι κάτοικοί της και τα στενά ήσυχα σοκάκια σε περιμένουν να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία.

2 χωριά της Κύπρου που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς πριν γυρίσει ο χρόνος!
2 χωριά της Κύπρου που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς πριν γυρίσει ο χρόνος!

Έχεις την ευκαιρία να φας, να πιεις και να διανυχτερεύσεις! Να βγάλεις απίστευτα καλλιτεχνικές φωτογραφίες και να καθαρίσουν οι πνεύμονές σου από τον καθαρό αέρα. Και μη ξεχνάς το τζάκι. Σίγουρα κάποια ταβέρνα ή μπαρ θα βρεις να σε συντροφεύσει με το τζάκι.

Πρώτος σταθμός στη Λόφου, επιβάλλεται γλυκά (!) το Agrovino Wine Shop & Bar Lofou. Για ένα ζεστό ρόφημα ή ένα κρασάκι με εναλλακτικά τσιμπήματα, είναι ότι καλύτερο για την αρχή της εξόρμησής σου.

*Ακολουθεί φωτογραφία από το: https://www.facebook.com/agrovinowines/ 

2 χωριά της Κύπρου που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς πριν γυρίσει ο χρόνος!

Στη συνέχεια, μπορείς να επισκεφτείς τα σημεία ενδιαφέροντος της κοινότητας όπως είναι οι εκκλησίες. Επίσης, μπορείς να επισκεφτείς το ιστορικό κτίσμα «Μικρός Παρθενώνας», το οποίο ήταν το κτήριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Λόφου του 1917.

Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και η προτομή του Ιωάννη Σταυριανού. Μιας ξεχωριστής μορφής τόσο της Λόφου όσο και της Ελλάδας για τον αγώνα του στην Επανάσταση του 1821.

Μετά από τις βόλτες στα γραφικά στενά του χωριού, επιτέλους μπορείς να φας άφθονο κυπριακό φαγητό στην ταβέρνα η «Λόφου». Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση που λειτούργησε στο χωριό, συγκεκριμένα το 1992. Εκεί, μπορείς κάλλιστα να ρωτήσεις αν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια για να μείνεις εκεί το βράδυ. Η κυπριακή φιλοξενία που προσφέρουν οι ιδιοκτήτες των δωματίων που προσφέρονται για ενοικίαση είναι απίστευτα αισθητή.

2 χωριά της Κύπρου που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς πριν γυρίσει ο χρόνος!

Σπήλια Επαρχίας Λευκωσίας

Ένα χωριό χωμένο στο πράσινο και αγκαλιασμένο από τα βουνά, είναι τα Σπήλια. Είναι μια κοινότητα πολύ χαρακτηριστική εφόσον είναι προσβάσιμη από 6 εισόδους και εξόδους.

Κάλλιστα μπορείς να ταξιδέψεις μέχρι τα Σπήλια με την οικογένεια σου και με την παρέα σου. Η θέα του χωριού από ψηλά φαντάζει όλο και πιο μαγική. Είναι σαν να ανοίγεις τα χέρια διάπλατα και να πετάς.

Έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τους 60 περίπου μόνιμους κατοίκους. Να’ σαι σίγουρος ότι θα σε προσκαλέσουν για φαγητό, συντροφιά το τζάκι και τα μανιτάρια. Τα Σπήλια μπορούν να χαρακτηριστούν ως το χωριό των μανιταριών, αφού φυτρώνουν πολλά στην περιοχή. Εδώ και δύο χρόνια πραγματοποιείται με τεράστια επιτυχία στην κοινότητα, το Φεστιβάλ Μανιταριού.

2 χωριά της Κύπρου που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς πριν γυρίσει ο χρόνος!

Βολτάροντας έχεις την ευκαιρία να φας στις ταβέρνες του χωριού και να επισκεφτείς ένα από τα πιο ξεχωριστά μουσεία της περιοχής.  Το «Μουσείο του σκαρπάρη Χρίστου Χρυσάνθου».  Πρόκειται για ένα μουσείο γεμάτο πολιτισμό και ιστορία.  Περιέχει φωτογραφίες από τον τότε σκαρπάρη Χρίστο Χρυσάνθου.

Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα υλικά για τη δουλειά ενός σκαρπάρη.  Αυτό που κάνει περισσότερο να ξεχωρίζει είναι ένα παλιό βιβλίο.  Έχει μεγάλη αξία για το χωριό γιατί υπάρχουν καταγεγραμμένα ονόματα των κατοίκων των Σπήλιων, των Κουρδάλων και της γύρω περιοχής από το 1930.

*Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι παρμένες από την ιστοσελίδα https://www.visitsolea.com/

2 χωριά της Κύπρου που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς πριν γυρίσει ο χρόνος!

Πάρε μια ανάσα λοιπόν και ταξίδεψε. Αναζήτησε την ηρεμία μέσα από αυτά τα δύο προτεινόμενα χωριά και είμαι σίγουρη, πως θα σχηματίσεις ένα χαμόγελο μέχρι τα μάτια σου! Καιρός ν’ αφήσεις τη ρουτίνα λίγο μόνη της και να αφεθείς κυριολεκτικά στη μαγεία των γιορτών!

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.