Πως θα σου φαινόταν αν μπορούσες να ξεναγήσεις μια ομάδα ατόμων στη χώρα σου ή να επωφεληθείς από μιαν τέτοια εμπειρία από έναν ντόπιο στο εξωτερικό και είτε να πληρωθείς, είτε να πληρώσεις ότι επιθυμείς; Το σενάριο αυτό είναι εφικτό και πήρε σάρκα και οστά από τους δημιουργούς του ισπανικού startup GuruWalk το οποίο αποτελεί και την πρώτη παγκόσμια κοινότητα ξεναγών η οποία βασίζεται σε φιλοδωρήματα.

Τόσο το κλείσιμο μιας τέτοιας εμπειρίας όσο και η εμπειρία αυτή καθ’ αυτή μπορεί και είναι απολύτως δωρεάν με τον ξεναγό να στηρίζεται στην καλοσύνη αλλά και το βαθμό ικανοποίησης των ατόμων στα οποία προσέφερε αυτή τη μοναδική εμπειρία. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του GuruWalk, Χουάν Κατσίγιο:

«Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βαθιά γνώση των πόλεών τους αλλά συνάμα και το πάθος να τη μοιραστούν, ωστόσο δεν έχουν τους πόρους να στήσουν τη δική τους ιστοσελίδα ή τη δική μου καμπάνια για να βρουν πελάτες. Επιπρόσθετα σε μέρη όπως η Κούβα, η μεγάλη ζήτηση από πλευράς τουριστών προκειμένου να γνωρίσουν τη χώρα, δεν καλύπτεται από ντόπιες πηγές.»

Τη δεδομένη στιγή, οι υπηρεσίες του GuruWalk παρέχεται σε πάνω από 70 χώρες με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση, εκεί όπου υπάρχουν ξεναγοί σε Αθήνα, Επανομή, Καλλιθέα, Βουλιαγμένη, Μύκονο και Θεσσαλονίκη. Περισσότερες από 500 πόλεις συμμετέχουν στο project αυτό με επαγγελματίες και μη ξεναγούς να έχουν τη δυνατότητα να αποκαλύψουν τα μυστικά της πόλης τους, έναντι αντιτίμου το οποίο ορίζεται αποκλειστικά από τον πελάτη.

Από τις πιο ιδιαίτερες ξεναγήσεις σύμφωνα με άτομα τα οποία χρησιμοποίησαν το GuruWalk είναι το Harry Potter tour στο Λονδίνο, το Game of Thrones tour στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. και το Pablo Escobar tour στη Μεδελίν της Κολομβίας.