Ο «Βασιλιάς» του Τένις ο Ελβετός πρωταθλητής Ρότζερ Φέντερερ ξεχωρίζει στον κόσμο του Αθλητισμού όχι μόνο για το ότι είναι ο κορυφαίας στο άθλημα του αλλά και γιατί είναι μια σπουδαία προσωπικότητα, ήρεμος ευγενικός, και πάνω από όλα φιλάνθρωπος.

Ο φιλάνθρωπος «Βασιλιάς» του Τένις

Έχει ιδρύσει εδώ και καιρό το ίδρυμα «Ρότζερ Φέντερερ». Μέσα από αυτό το ίδρυμα μπορούν παιδιά από 6 από τις πιο φτωχές χώρες να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Ο ίδιος έχει γράψει ιστορία στον χώρο του Τένις. Από μικρός το όνειρο του ήταν να γίνει νούμερο 1. Τα κατάφερε σε ηλικία 36 ετών και έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίχτης που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας.

«Όχι απλά να δωρίσω τη ρακέτα μου»

Η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 360 εκατομμύρια δολάρια. Ο Φέντερερ επιλέγει να δωρίζει μεγάλο μέρος από αυτή ομως για το φιλανθρωπικό του έργο.

Ο ίδιος έχει πει: «Τι θα μπορούσα να κάνω εκτός από το να παίζω τένις; Ήθελα να κάνω κάτι δικό μου και όχι απλά να δωρίσω τη ρακέτα μου». Η δήλωση του έγινε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «The San Francisco Chronicle».

Γι’αυτό και το 2003 δημιούργησε το ίδρυμα «Ρότζερ Φέντερερ». Το ίδρυμα αρχικά δραστηριοποιήθηκε στη Νότιο Αφρική από όπου κατάγεται η μητέρα του.

Είχε πει ο ίδιος: «Όταν επισκεπτόμουν την οικογένεια μου στις διακοπές παρατηρούσα ακραίες συνθήκες φτώχειας. Συνειδητοποίησα ότι όλα τα παιδιά δεν είχαν τα προνόμια που είχα εγώ μεγαλώνοντας σε μια πλούσια χώρα όπως η Ελβετία».


Δραστηριοποιείται σε έξι από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου:

τη Ζάμπια,
τη Μποτσουάνα
το Μαλάουι
τη Ναμίμπια
τη Ζιμπάμπουε
τη Νότιο Αφρική

Έδωσε μεγάλα ποσά και για την δημιουργία εκπαιδευτικών υποδομών στην Ελβετία

Στις χώρες αυτές πολλες φορές η εκπαίδευση των παιδιών είναι σε δεύτερη μοίρα. Προτεραιότητα έχει η επιβίωση. Αποφάσισε έτσι να επενδύσει σε σχολεια που υπάρχουν ήδη για να βελτιώσει την εκπαίδευση των παιδιών στις χώρες αυτές.

Στόχος του ιδρύματος είναι όλο και περισσότερα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Εκτός ομως από το φιλανθρωπικό του έργο στην Αφρική. Έχει δωρήσει και μεγάλα ποσά για την δημιουργία εκπαιδευτικών υποδομών στην Ελβετία.

«Όταν επισκέπτομαι τα σχολεία αντλώ πραγματική έμπνευση»

Έχει επισκεφτεί μάλιστα αρκετές φορές αυτοπροσώπως τις χώρες τις Αφρικής για να δει τα προγράμματα του ιδρύματος. «Όταν επισκέπτομαι τα σχολεία αντλώ πραγματική έμπνευση όταν βλέπω πόσο αφοσιωμένος είναι ο τοπικός πληθυσμός.

Στη μέση μιας από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου, οι μητέρες κάνουν τα πάντα για να παρέχουν κάθε μέρα γεύματα στα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ οι πατεράδες κατασκευάζουν μόνοι τους καινούργιες σχολικές αίθουσες.  Εκεί τα παιδιά θα εκπαιδεύονται και θα αποδίδουν καλύτερα στην κοινωνία».

Άλλο ένα παράδειγμα της γενναιοδωρίας του

Παράλληλα με τα προγράμματα του ιδρύματος, συμβάλλει με κάθε τρόπο σε φιλανθρωπικά εγχειρήματα. Έχει συγκεντρώσει 200 χιλιάδες δολάρια για τους πληγέντες του σεισμού στην Αϊτή.

Έχει συντονίσει ένα τουρνουά τένις προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για την ανακούφιση θυμάτων από φυσικές καταστροφές. Έχει παίξει στους «Αγώνες για την Αφρική», από τους οποίους τα έσοδα που συγκεντρώνονται ενισχύουν τους σκοπούς του ιδρύματος του.

Με Ναδάλ και Γουαρίνκα

Ο πρώτος αγώνας ήταν το 2010, στον οποίο αναμετρήθηκε με τον Ράφαελ Ναδάλ. Τους παρακολούθησαν πάνω από 10 χιλιάδες θεατές από τους οποίους συγκεντρώθηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2014 ακολούθησε ένα δεύτερος αγώνας, στον οποίο αναμετρήθηκε με τον Σταν Γουαρίνκα. Στον τρίτο αγώνα από το στάδιο με τους 11 χιλιάδες θεατές συγκεντρώθηκαν 1,4 εκατομμύριο ελβετικά φράγκα.

«Μέσα από καθοδήγηση οι κοινότητες στην Αφρική μπορούν να καταλάβουν ότι ένα καλύτερο μέλλον βρίσκεται στα χέρια τους. Μπορεί να συμβεί με μια ουσιαστική αλλαγή. Αυτή της εκπαίδευσης».

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.

 

Πληροφορίες από την mixanitouxronou.gr