Όσοι ήσασταν φαν του αείμνηστου Χάρρυ Κλιν θα έχετε αναγνωρίσει την πιο πάνω ατάκα… για τους υπόλοιπους ας επικεντρωθούμε στα πάρα πολλά οφέλη των μούρων γενικά και των κράνμπερι ειδικά. Tα κράνμπερι και μερικά άλλα μούρα, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος. Μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το συστατικό αυτό φαίνεται ότι εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, αφοπλίζει τη δράση των καρκινικών κυττάρων. Εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων. Eκείνο, όμως, που είναι εντυπωσιακό σε σχέση με τη δράση τους είναι ότι αποτρέπουν και τις μεταστάσεις.

Ουσίες που περιέχονται

Εξίσου σημαντικές ουσίες που περιέχονται στα μούρα είναι οι ανθοκυανίνες οι οποίες προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Έχουν αντιφλεγμονώδη, αγγειοπροστατευτική και υπογλυκαιμική δράση. Τα καροτενοειδή είναι μια άλλη ουσία που περιέχεται στα μούρα και μπλοκάρει τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέπει την πρόωρη γήρανση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό!

Τα οφέλη των μούρων είναι πάρα πολλά καθώς είναι καλές πηγές σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου. Να σημειώσουμε πως στα κράνμπερι ειδικά βρίσκονται οι πιο πάνω ουσίες σε ποσότητα οι οποίες αποτρέπουν τις ουρωλοιμώξεις και γενικά παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.

Τα μούρα τα βρίσκουμε στο εμπόριο σε φρέσκα ή κατεψυγμένη μορφή, ή αποξηραμένα τα οποία είναι και πιο γλυκά άρα πιο εύκολο να καταναλωθούν. Επίσης κάποια από αυτά τα είδη υπάρχουν έξω στη φύση και στους αγρούς. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε μόνα τους, σε σαλάτες, με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς, πάνω στα γλυκά (μια πίτα με μούρα ότι καλύτερο για τις απογευματινές λιγούρες)…

 

Στην οικογένεια των μούρων περιλαμβάνονται τα πιο κάτω:

Blackberries (βατόμουρα), blueberries (μύρτιλα), cranberries (βακκίνια), goji berries, seaberries (ιπποφαές), rasberries (σμέουρα) και τα φραγκοστάφυλα (currants).

Μετά απ’ όλα αυτά, τι άλλο να πούμε; ας βγούμε στους αγρούς να μαζέψουμε μούρα!

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι τα προβιοτικά

Τα “super foods” στο διαιτολόγιο μας

Ακολούθησε το LoveLife και στο Facebook για να παίρνεις ενημερώσεις για όλα τα άρθρα που ανεβαίνουν