Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο αναπτύσεται αρκετά η ποδηλασία. Ολοένα και αυξάνονται οι λάτρεις της, και είναι πλέον καθημερινό να βλέπουμε ποδηλάτες. Ταυτόχρονα στην Κύπρο υπάρχουν και μερικές ωραίες διαδρομές για όσους αγαπούν την ποδηλασία. Μια από αυτές είναι η διαδρομή Αρχαία Αμαθούντα – Ακτή του Κυβερνήτη.

Πρόκειται για μια διαδρομή 15 χιλιομέτρων που θα την λατρέψεις αν σου αρέσει η ορεινή ποδηλασία. Είναι μάλιστα διαδρομή με τεχνικές δυσκολίες. Γενικότερα το μονοπάτι Αρχαία Αμαθούντα – Ακτή του Κυβερνήτη απαιτεί καλή ισορροπία και τεχνικές δεξιότητες, μιας και μεγάλο μέρος του είναι σε βραχώδες έδαφος.

Η πορεία της διαδρομής

Τα πρώτα πέντε χιλιόμετρα ξεκινούν απ’ την Αρχαία Αμαθούντα με κατεύθυνση προς την αερογέφυρα της Μονής. Ακολούθως ξεκινά ένας χωματόδρομος με κατεύθυνση στη νότια ακτή.  Μετά από τέσσερα περίπου χιλιόμετρα και όταν ξεκινά η ανηφόρα για την βιολογική μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων  η διαδρομή στρίβει δεξιά. Από εκεί κατεβαίνει στην ξερή κοίτη του ποταμού του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου. Στο μισό χιλιόμετρο θα πρέπει να πας δεξιά για να περάσεις στην άλλη πλευρά. Άλλα περίπου πέντε χιλιόμετρα απομένουν για την Ακτή του Κυβερνήτη.

Μην την υποτιμήσεις

Όσο και αν φαίνεται εύκολη διαδρομή, σε καμιά περίπτωση δεν είναι. Αντίθετα συγκαταλέγεται στις δύσκολες ποδηλατικές διαδρομές της Κύπρου. Οι ανώμαλες επιφάνειες είναι πολλές και χρειάζεται γερά πόδια για να ανταπεξέλθεις. Έχει σημασία όμως και το ποδήλατο σου. Αν δεν έχεις αναρτήσεις, τότε δεν θα το απολαύσεις.

Γενικότερα η διαδρομή Αρχαία Αμαθούντα – Ακτή του Κυβερνήτη χαρακτηρίζεται ως μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες ποδηλατικές διαδρομές στην Κύπρο. Έχει πολλές προκλήσεις και αρκετές αλλαγές τόσο ως προς τη μορφή του εδάφους όσο και ως προς την κλίση του. Αν σου αρέσει η ποδηλασία και έχεις το κατάλληλο ποδήλατο μην διστάσεις. Θα περάσεις μερικές ευχάριστες ώρες απολαμβάνοντας τις προκλήσεις της διαδρομής και φυσικά τη θέα. Όταν φθάσεις στην Ακτή του Κυβερνήτη πάρε τις ανάσες σου. Θα τις χρειαστείς για την επιστροφή.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.