Στο νησί μας, από πολύ παλιά, τα μανιτάρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην κουζίνα μας. Είναι πολλοί αυτοί που εκδράμουν τακτικά στα βουνά μας για να μαζέψουν μανιτάρια τα οποία δίνουν περισσότερη γεύση στα γεύματα μας.  Γιατί μας αρέσουν τα μανιτάρια

Μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή

Τα μανιτάρια αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή καθώς σε μόλις 32 θερμίδες / 100 γρ καταφέρνουν και συγκεντρώνουν πολλά αντιοξειδωτικά κυρίως συστατικά. Περισσότερο από το 95% του βάρους τους είναι νερό και έτσι εξηγείται κυρίως η χαμηλή ενεργειακή τους αξία.

Υδατάνθρακες και πρωτεΐνη

Τα 2/3 περίπου των θερμίδων προέρχονται από υδατάνθρακες και σχεδόν το υπόλοιπο από πρωτεΐνη. Περιέχουν ελάχιστη ποσότητα λιπαρών, λιγότερο από το 3% της συνολικής ενέργειας.

Στην γαστρονομία και στην ιατρική

Τα μανιτάρια καταναλώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο για γαστρονομικούς όσο και για ιατρικούς σκοπούς. Στο μαγείρεμα, προσθέτουν μια πικάντικη γεύση στα πιάτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του κρέατος.

Η θρεπτική τους αξία

Τα μανιτάρια περιέχουν λίγες θερμίδες αλλά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τα ποσά ποικίλλουν μεταξύ των τύπων, αλλά είναι γενικά πλούσια σε κάλιο, βιταμίνες Β και σελήνιο. Όλα είναι επίσης χαμηλά σε λιπαρά.

Με το μαγείρεμα απελευθερώνονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους, με αποτέλεσμα τα μαγειρεμένα λευκά μανιτάρια να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών ουσιών. Διαφορετικές ποικιλίες μπορεί να περιέχουν υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα θρεπτικών ουσιών.

Περιέχουν αντιοξειδωτικά

Επιπλέον, τα μανιτάρια περιέχουν αντιοξειδωτικά, φαινόλες και πολυσακχαρίτες. Η περιεκτικότητα αυτών των ενώσεων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως η καλλιέργεια, οι συνθήκες αποθήκευσης, η επεξεργασία και η μαγειρική.

Συνταγή για μανιταρόσουπα

Αυτές τις κρύες μέρες μια ζεστή μανιταρόσουπα πλούσια σε πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά, είναι μια πολύ καλή λύση.

Υλικά:

130γρ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κύβος κρεατικών

2 κρεμμύδια

8 μανιτάρια, λευκά στρογγυλά

½ ποτήρι γάλα

160γρ. κρέμα γάλακτος

4 ποτήρια νερό

Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και σοτάρετέ τα στο τηγάνι.
  2. Σε ένα άλλο τηγάνι λιώστε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και βάλτε αλεύρι ενώ ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να αποκτήσει μια χρυσή απόχρωση.
  3. Προσθέστε έπειτα το γάλα, το νερό και τον κύβο κρεατικών.
  4. Μετά προσθέστε τα σοταρισμένα μανιτάρια με τα κρεμμύδια. Μόλις πάρει βράση, βάλτε την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώστε.
  5. Αφήστε να βράσει, μέχρι να δέσουν όλα σας τα υλικά.

    Γιατί μας αρέσουν τα μανιτάρια

    Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.