Με παρελθόν που ξεκινά από τη Λατινική Αμερική και πρώτη καταγραφή στην ιστορία σαν δώρο που προσέφεραν οι ισπανοί κατακτητές μαζί με τα υπόλοιπα λάφυρα στη βασίλισσά τους επιστρέφοντας από τη Λατινική Αμερική, η γλυκοπατάτα επιβεβαιώνει την πολύτιμη αξία της!

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Επιστημών που μελετά την ασφάλεια και την περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά, η γλυκοπατάτα κατατάσσεται στην πρώτη θέση σε θρεπτική αξία από όλα τα λαχανικά.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Περιέχει Β-καροτένιο 4 φορές περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη την οποία το σώμα μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α.

Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C αφού περιέχει 42% από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Α και C βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 που βοηθά στη μείωση ομοκυστεΐνης και έχει συνδεθεί με εκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των καρδιακών προσβολών.

Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Η μεγάλη ποσότητα καλίου που περιέχεται στη γλυκοπατάτα βοηθάει τον οργανισμό στη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών.

Βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου που βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, καθώς και στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Περιέχει βιταμίνη D, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική υγεία.

Είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, το οποίο μας χαλαρώνει και καταπολεμά το στρες.

Αντικαρκινική δράση

Μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε πάνω από 124.000 άτομα, έδειξαν 32% μείωση του κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα, σε άτομα που κατανάλωναν τακτικά ποικιλία τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή.

Μια άλλη μελέτη σε γυναίκες που είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία σε αρχικά στάδια καρκίνου του μαστού διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών στο αίμα είχαν τη μικρότερη πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου.

Σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Η γλυκοπατάτα είναι μια καλή τροφή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Περιέχει 86 θερμίδες/100 γρ.

Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει και του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη προκαλεί μια αίσθηση πληρότητας σύντομα και συνεπώς συμβάλλει στον έλεγχο πρόσληψης τροφής.

 

Διαβάστε επίσης Χυμός παντζαριού: Πώς βελτιώνει την αθλητική απόδοση

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.