Το εναλλακτικό κρέας είναι οποιοδήποτε “κρέας” που δεν είναι πραγματικά κρέας. Είναι δηλαδή “κρέας” από φυτά. Πώς γίνεται αυτό; Τα άλματα στην τεχνολογία έχουν επιτρέψει την παραγωγή τροφίμων που μοιάζουν με το κρέας, έχουν γεύση κρέατος, έχουν περίπου τα ίδια συστατικά του κρέατος τα οποία όμως εξάγονται από τα φυτά ή δημιουργούνται στο εργαστήριο. Γνωρίστε το εναλλακτικό κρέας

Συχνά, το εναλλακτικό κρέας παρασκευάζεται από πρωτεΐνη μπιζελιού ή σόγιας για να κάνει τα προϊόντα αυτά εξίσου πλούσια σε πρωτεΐνες με το παραδοσιακό κρέας. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο μπιφτέκι έχει 19 γραμμάρια πρωτεΐνης, ίση με την ίδια μερίδα ενός βόειου κρέατος.

Μερικές από τις κορυφαίες εναλλακτικές λύσεις για το κρέας σήμερα είναι τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα. Δύο εταιρείες  είναι οι μεγαλύτερες σ’ αυτήν την αγορά, η Beyond Meat και η impossible Foods. Αλλά για να κάνουν οι κατασκευαστές αυτών των προϊόντων τη σόγια ή το μπιζέλι να έχει παρόμοια υφή και γεύση με το πραγματικό κρέας, πρέπει προσθέσουν πολλά και διάφορα συστατικά. Όπως π.χ. τα λιπαρά του κρέατος.

Γνωρίστε το εναλλακτικό κρέας 

Περιβάλλον και υγεία

Οι υποστηρικτές των εναλλακτικών προϊόντων κρέατος λένε ότι αυτά τα προϊόντα βελτιώνουν όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι στις αυξητικές ορμόνες ή στα αντιβιοτικά με τα οποία τροφοδοτούνται οι αγελάδες. Που στη συνέχεια βρίσκονται στα μπιφτέκια και τις μπριζόλες μας. Αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει με τα φυτικά κρέατα.

Πού απευθύνεται στην πραγματικότητα

Ενώ το εναλλακτικό κρέας μοιάζει με πραγματικό -μερικά μπιφτέκια μοιάζουν να αιμορραγούν σαν πραγματικό κρέας αγελάδας- οι περισσότεροι βίγκαν και χορτοφάγοι δεν εντυπωσιάζονται. Στην πραγματικότητα, το εναλλακτικό κρέας απευθύνεται στο κοινό που τρώει κρέας. Πράγματι, ότι το 90% των πελατών στις ΗΠΑ που το αγοράζει είναι κρεατοφάγοι που πιστεύουν ότι τα προϊόντα αυτά είναι πιο υγιεινά και καλύτερα για το περιβάλλον.

Γνωρίστε το εναλλακτικό κρέας

Είναι πράγματι πιο υγιεινό από το κανονικό κρέας;

Αν και οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος έχουν μια υγιεινή δημόσια εικόνα, είναι τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και μπορεί να έχουν εξαιρετικά επεξεργασμένα συστατικά. Από την άλλη μεριά, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Επίσης περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και καθόλου χοληστερόλη. Δεν έχουν επίσης πρόσθετες ορμόνες ή αντιβιοτικά.

Τα κρέατα με βάση τα φυτά είναι πραγματικά πιο υγιεινά; Εξαρτάται από το πώς τα τρώτε, λέει ο Δρ. Frank Hu, πρόεδρος του τμήματος διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health. Η αντικατάσταση ενός χάμπουργκερ με φυτικό μπιφτέκι δεν βελτιώνει την ποιότητα της διατροφής σας αν το συνοδεύετε με τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά με ζάχαρη, σύμφωνα με τον Hu.

Οι εταιρείες, όπως η Impossible Foods και η Beyond Meat λένε ότι χρησιμοποιούν φυσικά συστατικά. Και όχι τεχνητά ή γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Σε σύγκριση με το βόειο κρέας, τα μπιφτέκια τους έχουν παρόμοιες ποσότητες πρωτεϊνών και θερμίδων, με λιγότερο κορεσμένο λίπος και καθόλου χοληστερόλη. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες οι οποίες δεν υπάρχουν στο αληθινό κρέας. Ωστόσο, σε σύγκριση με το πραγματικό βόειο κρέας, τα φυτικά μπιφτέκια τους είναι σημαντικά υψηλότερα σε αλάτι. Ενώ το άψητο βόειο κρέας μπορεί να έχει 75 mg νατρίου, η ίδια μερίδα φυτικού μπιφτεκιού μπορεί να έχει 370 mg.

 

Διαβάστε επίσης Αδυνατίστε πίνοντας νερό

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.