Βρώμη: μια σούπερ τροφή. Ανήκει στα δημητριακά και είναι γνωστή επιστημονικά ως Avena sativa. Καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Είναι μια πολύ καλή πηγή ινών, ειδικά β-γλυκάνης και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Είναι η μοναδική πηγή μιας ιδιαίτερης ομάδας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες, που πιστεύεται ότι έχουν σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των καρδιακών παθήσεων.
Οι β-γλυκάνες, οι διαλυτές ίνες από τη βρώμη, έχουν δοκιμαστεί σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και παρουσίασαν ευεργετικές επιδράσεις στον έλεγχο σακχάρου αίματος. Οι μέτριες ποσότητες βήτα-γλυκανών από βρώμη έχουν αποδειχθεί ότι μετριάζουν τόσο τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος όσο και την απόκριση της ινσουλίνης μετά από γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι βήτα-γλυκάνες μπορεί να μεταβάλλουν ευνοϊκά την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθυστερώντας ή εμποδίζοντας την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.
Πως την καταναλώνουμε
Τη βρώμη τη βρίσκουμε πλέον σε όλες τις υπεραγορές σε μορφή νιφάδων. Μπορούμε να τη διαλύσουμε το πρωΐ στο γάλα μαζί με ξηρούς καρπούς ή σταφίδες για ενέργεια. Επίσης μπορούμε να την απολαύσουμε σε smoothie μαζί με μπανάνα, μούρα και φυσικοβούτυρο. Ένας νοστιμότατος συνδυασμός γεύσεων αλλά και παροχής βιταμινών, ενέργειας. Συγκεκριμένα το φυστικοβούτυρο χάρη στη σύνθεσή του από φιστίκια αποτελεί μία εξαιρετική φυσική πηγή ενέργειας και πρωτεϊνών.
Η βρώμη δημιουργεί αυξημένο αίσθημα κορεσμού, πράγμα που σημαίνει πως εμποδιζει την πολυφαγία, άρα συστήνεται σε περιόδους δίαιτας. Επίσης η βρώμη έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και περιέχει πολλές φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τη μια εξαιρετική προσθήκη σε μια αποτελεσματική δίαιτα για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση βέλτιστων επιπέδων υγείας
Ωραία συνδυάζεται επίσης η βρώμη με σοκολάτα (μαύρη κατά προτίμηση ή καρύδα)! Λίγη φαντασία χρειάζεται για να τη βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Ας δούμε ένα παράδειγμα! Θα χρειαστούμε: 1/3 φλ. νιφάδες βρώμης, 1/2 + 1/2 φλ. γάλα καρύδας, 1 κ.σ. σπόρους chia, 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, μια πρέζα αλάτι, μισή μπανάνα (μέτρια). Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το ½ φλυτζάνι γάλα καρύδας σε ένα μπολ κι’ ανακατεύουμε με κουτάλι. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο ολιβραδίς. Την επομένη προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα και κτυπούμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες.
Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.
Popy Louca
Η Πόπη Λουκά γεννήθηκε στη Λεμεσό, σπούδασε γραφικές τέχνες κι έκτοτε εργάζεται στον τομέα αυτό ως ιδιωτική υπάλληλος ή/και ως ελεύθερη επαγγελματίας.
Αγαπάει τη φύση, τα ζώα και τις εξορμήσεις στο βουνό. Πιστεύει στη δύναμη που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος κι ότι όλοι μας μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας φτάνει να το πιστέψουμε.
Καθώς μητέρα 3 παιδιών στον ελεύθερο της χρόνο… δεν έχει ελεύθερο χρόνο!