Η Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας (World Vegan Day) πρωτογιορτάστηκε σε διεθνή κλίμακα το 1994, επ’ ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση της «Εταιρείας Χορτοφαγίας».

Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας

Την 1η Νοεμβρίου του 1944 ο Άγγλος Ντόναλντ Γουότσον, ο επονομαζόμενος και «Πατέρας της Χορτοφαγίας», ίδρυσε την «Εταιρεία Χορτοφαγίας». Στόχος του να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς ζωικά προϊόντα.

Οι επονομαζόμενοι και Vegans (Βίγκανς) είναι οι πιο συνειδητοποιημένοι χορτοφάγοι. Δεν κάνουν καμία έκπτωση στα πιστεύω τους. Αντίθετα οι απλοί χορτοφάγοι γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας την 1η Οκτωβρίου κάθε χρόνου.

Η φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής των Vegans αποκλείει τη χρησιμοποίηση των ζώων και των προϊόντων τους για τροφή, ένδυση ή άλλο σκοπό. Η «οικο-χορτοφαγική» τους αντίληψη ελαύνεται από ηθικά κριτήρια για τα δικαιώματα των ζώων και το περιβάλλον. Δεν είναι αυστηρά ζήτημα υγείας.

Οι κατηγορίες των vegans

Οι χορτοφάγοι, ή ίσως πιο σωστά “ακρεοφάγοι” (δεν καταναλώνουν κρέας) μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες ανάλογα με τα τρόφιμα που καταναλώνουν:

Αυστηρά χορτοφάγοι (vegans)
Καταναλώνουν μόνο φυτικά προϊόντα. Δεν τρώνε κρέας, ψάρι ούτε κανένα ζωικό προϊόν (π.χ. γαλακτοκομικά, αυγά πουλιών/ψαριών).
Χορτοφάγοι (vegetarians)
Χωρίζονται σε επιμέρους κατηγορίες ανάλογα με το ποια προϊόντα αποκλείουν από τη διατροφή τους πέραν του κρέατος (π.χ. αυγά, θαλασσινά/ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα).

 

Vegan διατροφή: Μόδα ή Ανάγκη

 

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (International Vegetarian Union) εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ακολουθούν αυτό το είδος διατροφής. Ο μεγαλύτερος αριθμός τους βρίσκεται στην Ινδία (452.000.000). Ακολουθούν οι Η.Π.Α. με 30.000.000 χορτοφάγους όλων των κατηγοριών (9.000.000 αυστηρά χορτοφάγοι) και η Ευρώπη με πάνω από 26.000.000 χορτοφάγους.

Τα θετικά της χορτοφαγίας

Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες οδηγούν σε χαμηλότερη κατανάλωση κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης και υψηλότερη κατανάλωση υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών C & Ε και αντιοξειδωτικών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι χορτοφάγοι να έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και χαμηλότερη πίεση. Άρα και μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Επίσης μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη & διαφόρων μορφών καρκίνου (προστάτη, εντέρου) σε σχέση με τα άτομα που συμπεριλαμβάνουν το κρέας στη διατροφή τους.

Επιπλέον, η χορτοφαγική δίαιτα σχετίζεται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής: μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωση κρέατος με αυξημένη θνησιμότητα.

Όλοι οι χορτοφάγοι, και ιδιαίτερα οι αυστηρά χορτοφάγοι θα πρέπει να ενημερωθούν πλήρως προτού ξεκινήσουν αυτό τον τρόπο διατροφής. Κι αυτό γιατί πρέπει να γνωρίζουν πώς μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά. Είναι σημαντικό να συμβουλεύονται το διατροφολόγο ή το γιατρό τους για λεπτομερείς οδηγίες. Επίσης να ενημερώνονται από έγκυρες επιστημονικές πηγές και επίσημους επαγγελματικούς συλλόγους που ασχολούνται με το θέμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς!

Μην ξεχνάτε να μας ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!