Το θρούμπι είναι ένα πολύ όμορφο άγριο φυτό, ιδίως όταν είναι γεμάτο άνθη. Θρούμπι, το θαυματουργό, το συναντάμε σε ξερές, βραχώδεις περιοχές. Είναι αρωματικό, ποώδες φυτό. Έχει σκληρά φύλλα με μαύρες βούλες ροζ ή άσπρα άνθη και καστανούς σπόρους που μυρίζουν ευχάριστα.  Χρησιμοποιούνται τα φύλλα του και οι ανθισμένες κορφές των βλαστών του αποξηραμένου φυτού.

Από αρχαιοτάτων χρόνων

Το θρούμπι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως θεραπευτικό μαζί με άλλα τόσα βότανα που μας δίνει η φύση. Συνίσταται για την ευεργετική επίδραση που έχει στο πεπτικό σύστημα. Επίσης δρα ως ορεκτικό και βοηθά στη χώνεψη, στην νευρική δυσπεψία, στην γαστρική ατονία, στην αεροφαγία. Αυξάνει την εφίδρωση και έχει αποχρεμπτική δράση. Διεγείρει και τονώνει τον οργανισμό και ωφελεί σε ζάλη. Ακόμη είναι ευεργετικό στην ουρική αρθρίτιδα και στις πέτρες στα νεφρά καθώς και στην βελτίωση της ακοής και διώχνει τις τοξίνες.

Πως το καταναλώνουμε

Για να παρασκευάσουμε ένα αφέψημα με θρούμπι, ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Πίνεται ευχάριστα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ζεστό ή και κρύο. Η συνιστώμενη δόση είναι από ένα μέχρι τρία φλιτζάνια την ημέρα, μετά τα γεύματα. Για εξωτερική χρήση πάνω σε πληγές ή τσιμπήματα εντόμων, ετοιμάζουμε κομπρέσες με αφέψημα βράζοντας 30 γραμμάρια για ένα λίτρο νερό.

Στην κουζίνα

Το θρούμπι χρησιμοποιείται επίσης και στην κουζίνα. Τα φύλλα του ψιλοκομμένα μπαίνουν σε διάφορα φαγητά ως αρωματικά, αλλά και λόγω των αντιτοξικών ιδιοτήτων που έχουν. Δρα ως χωνευτικό και θεωρείται ιδανικό για όλα τα δύσπεπτα πιάτα. Διαθέτει έντονη γεύση που θυμίζει θυμάρι και ρίγανη. Σε πολλές χώρες το προσθέτουν μέχρι και σήμερα σε χωνευτικά λικέρ. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες σε ελαιόλαδο, ανάλογα πόσο δυνατό και πικάντικο θέλουμε το φαγητό μας, είτε μια σταγόνα στο τέλος του φαγητού. Ιδιαίτερα νόστιμο και απαραίτητο για την χώνεψη στα όσπρια. Δίνει μοναδική γεύση σε μπιφτέκια και ντολμάδες.

Αιθέριο έλαιο

Το αιθέριο έλαιο της θρούμπης (θρούμπι) θυμίζει ρίγανη, περιέχει τις ουσίες καρβακόλη, θυμόλη, τερπινένια, κυμένιο οι οποίες του προσδίδουν μικροβιοκτόνο δράση. Το αιθέριο έλαιο από Θρούμπι συνδυάζεται πολύ καλά με : Ρίγανη, Λεβάντα, Γαρύφαλλο, Πεύκο, Τεϊόδεντρο.

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!