Το φθινόπωρο (Σεπτέμβρης, Οκτώβρης, Νοέμβρης) είναι οι μήνες του τρύγου. Τρύγος είναι η διαδικασία συγκομιδής των σταφυλιών. Είναι επίσης οι μήνες κατά τους οποίους γίνεται παρασκευή παλουζέ (μουσταλευριά) και διαφόρων άλλων εδεσμάτων που έχουν ως βάση το σταφύλι. Στα παλιά χρόνια στην Κύπρο η διαδικασία του παλουζέ αποτελούσε πολύ σημαντικό γεγονός καθώς μαζεύονταν όλοι οι χωριανοί να φτιάξουν το νόστιμο αυτό γλυκό. Με βάση τον παλουζέ γίνεται και ο σιουσούκος που αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα γλυκά της Κύπρου. Την περίοδο αυτή του φθινοπώρου οι χωριανοί προετοιμάζονταν για το χειμώνα φτιάχνοντας εδέσματα για να κρατήσουν ολόχρονα. Παλουζές και σιουσούκος λοιπόν δύο εύγεστα εδέσματα.

Διαδικασία παρασκευής

Ο παλουζές φτιάχνεται από μουστάρι (χυμό σταφυλιού) και  αλεύρι. Ανάλογα με την ποικιλία του χυμού που χρησιμοποιείται είναι και η γεύση του. Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες σταφυλιού που χρησιμοποιούνται είναι το ξυνιστέρι και η σουλτανίνα. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καθαριστεί το μουστάρι από τυχόν σκόνες και υπολείμματα. Το περνούμε από σουρωτήρι και στη συνέχεια το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για να βράσει. Στα χωριά που φτιάχνουν ακόμη παλουζέ με τον παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιούν μεγάλο καζάνι (χαρτζιή) και η διαδικασία αποτελεί γιορτή γιατί μαζεύονται πολλοί αφού χρειάζονται για να βοηθήσουν στο ανακάτωμα του ζουμιού που είναι το δύσκολο μέρος.

Στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι στο χυμό που βράζει. Εδώ πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μη σβωλιάσει το μίγμα. Για το λόγο αυτό βάζουμε λίγο λίγο αλεύρι σε λίγο μουστάρι που βγάζουμε από την κατσαρόλα. Στη συνέχεια το ενσωματώνουμε με ολόκληρο το ζουμί. Στη φάση αυτή χρειάζεται πολύ και συνεχές ανακάτωμα του μίγματος. Όταν αρχίσει να πήζει ρίχνουμε μυρωδικά στο μίγμα μας. Το πιο συνηθισμένο μυρωδικό το κιούλι (όπως λέγεται η αμπαρόριζα).

Σιουσιούκος

Αφού κατεβάσουμε από τη φωτιά αρχίζουμε να ρίχνουμε τις κλωστές με ξηρούς καρπούς που έχουμε ετοιμάσει από μέρες πριν και τις κρεμάζουμε να στεγνώσουν. Όταν στεγνώσουν οι κλωστές μας τις περνάμε για δεύτερη φορά και τις αφήνουμε τουλάχιστον μια βδομάδα να σφίξουν καλά.

Η διαδικασία παρασκευής των δύο πιο πάνω εδεσμάτων είναι αρκετά χρονοβόρα και δύσκολη. Το αποτέλεσμα όμως είναι εξαιρετικό καθώς ο παλουζές και ο σιουσούκος είναι από τα πιο εύγεστα και συνάμα υγιεινά γλυκά αφού η μόνη ζάχαρη που περιέχεται είναι η φρουκτόζη από το χυμό σταφυλιών. Επίσης είναι μια διαδικασία που λατρεύουν τα παιδιά.

Στην Κύπρο οργανώνονται διάφορα φεστιβάλ παλουζέ και σιουσιούκου κυρίως στα κρασοχώρια. Καιρός για εκδρομή λοιπόν!

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!