Η γυμναστική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας μας. Εξάλλου «νους υγιής εν σώματι υγιεί» είχε πει κάποτε ο Γιουβενάλης, και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμε τη ρήση αυτή. Κι όμως αρκετοί υποστηρίζουν πως η γυμναστική δεν είναι για όλες τις ώρες της ημέρας. Θεωρούν πως το να γυμνάζεσαι την νύκτα θα σε κρατήσει ξύπνιο και στην τελική δεν θα σε ωφελήσει καθώς ακόμη και όταν κοιμηθείς το σώμα και οι μύες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Αυτοί όμως είναι δυο μεγάλοι μύθοι για τη γυμναστική.

Γυμναστική πριν τον ύπνο

Κι όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σας αγχώνει αν οι μοναδικές ώρες που έχεται για γυμναστική είναι τη νύχτα. Και αυτό γιατί σε καμιά περίπτωση δεν θα σας κρατήσει ξύπνιους. Σαφώς και η αδρεναλίνη θα σας ανεβάσει τα επίπεδα ενέργειας. Αλλά σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει όταν τελειώσει κανείς την γυμναστική 30 λεπτά πριν τον ύπνο του, δεν θα τον επηρεάσει. Και αυτό γιατί ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί κεντρικής ψύξης του σώματος. Μηχανισμοί οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με τον ύπνο.

Ύπνος και μύες

Απ’ την άλλη ένας εξίσου μεγάλος μύθος είναι αυτός που θέλει τους μύες να μην γυμνάζονται την ώρα του ύπνου. Η αλήθεια είναι ακριβώς στο άλλο άκρο. Ο ύπνος βοηθά του μύες να αναπτυχθούν. Και αυτό γιατί η προπόνηση κουράζει το σώμα, αλλά η αύξηση των μυών έρχεται την ώρα της ανάπαυσης. Εκεί δηλαδή που το σώμα ανακτά τις δυνάμεις. Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια του ύπνου αυξάνονται τα επίπεδα παραγωγής της αυξητικής ορμόνης (GH). Ως εκ τούτου αν θέλει κάποιος να κτίσει σώμα ο ύπνος μετά την γυμναστική θα του κάνει καλό. Αντίθετα η στέρηση του ύπνου επηρεάζει αρνητικά την αύξηση των μυών καθώς επηρεάζει την παραγωγή της GH.

Έτσι με γνώμονα τα πιο πάνω, και αφού καταρρίψαμε τους πιο πάνω μύθος, γυμναστείτε την νύκτα ελεύθερα. Μόνο θετικό αντίκτυπο θα έχει στον οργανισμό και το σώμα σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χειμερινή κολύμβηση, η… μαρτυρική… άσκηση!

Οφέλη της πρωινής προπόνησης