Τα περιστατικά των οστεοπορωτικών καταγμάτων είναι λιγότερα στις μεσογειακές χώρες. Ελαιόλαδο και υγεία των οστών.
Το παρθένο ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, με αναγνωρισμένη ευεργετική επίδραση στο μεταβολισμό και την καρδιαγγειακή υγεία. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των οστεοπορωτικών καταγμάτων, σύμφωνα με νέα κλινικά αποτελέσματα.
Ελαιόλαδο και υγεία των οστών
Μείωση καταγμάτων
Μεγαλύτερη κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, πλούσιου σε πολυφαινόλες, σχετίζεται με μια σημαντική μείωση του κινδύνου καταγμάτων που οφείλονται σε οστεοπόρωση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Clinical Nutrition.
Τι λένε οι έρευνες
Η μελέτη διερεύνησε 870 μεσήλικες και ηλικιωμένους συμμετέχοντες από τις περιοχές της Μεσογείου και τις επιδράσεις που είχαν, αναφορικά με τους οστικούς βιοχημικούς δείκτες και τα οστεοπορωτικά κατάγματα.
Η έρευνα αυτή επιβεβαίωσε προηγούμενες μελέτες για τις πολυφαινόλες της ελιάς και παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τις δυνατότητες πρόληψης. Αλλά και τις ευνοϊκές επιπτώσεις τους στο σχηματισμό και μεταβολισμό των οστών.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της Prevención con Dieta Mediterranea (PREDIMED) από τη Μαδρίτη που αξιολόγησε την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην Ισπανία.
Μέσω ενός ερωτηματολογίου δεδομένων για τις διατροφικές προσλήψεις ανδρών ηλικίας 55-80 ετών και γυναικών ηλικίας 60-80 ετών που παρουσίαζαν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Το ερωτηματολόγιο αφορούσε την κατανάλωση διαφόρων τύπων ελαιολάδου: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (EVOO), ραφιναρισμένο και πυρηνέλαιο.
Τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (μέση πρόσληψη 55,35 ± 4,62 g / ημέρα) εμφάνισαν κατά 51% χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπορωτικών καταγμάτων.
Δεν βρέθηκε κάποια σχέση μεταξύ της αναλογίας πρόσληψης μονοακόρεστων/ πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και του κινδύνου καταγμάτων.
Αυτό υποδηλώνει ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν είναι υπεύθυνα για τη θετική επίδραση στην υγεία των οστών αλλά οι φαινόλες.
Ελαιόλαδο και υγεία των οστών
Συμπέρασμα
Το εύρημα αυτό ενισχύει τον ευεργετικό ρόλο των φαινολικών ενώσεων που υπάρχουν στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Σε σύγκριση με τα άλλα τα οποία περιέχουν μικρή ποσότητα αυτών των βιοδραστικών ενώσεων.
Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης δείξει ότι οι ελιές, το ελαιόλαδο και οι πολυφαινόλες τους μπορούν να θεωρηθούν προστατευτικοί παράγοντες των οστών.
Ειδικά, οι γυναίκες που έτρωγαν ελαιόλαδο και ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, είχαν μειωμένες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάγματα των ισχίων.
Διαβάστε επίσης Μαύρο πιπέρι εκτός μαγειρικής
Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.
Christos Philippou
Ο Χρίστος Φιλίππου γεννήθηκε και ζει μόνιμα στη Λεμεσό. Είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, απόφοιτος πτυχιούχος του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με ειδικότητα «Αθλητισμός Για Όλους».
Επιπρόσθετα, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου “Sport Studies” του United States Sports Academy Alabama με έμφαση στο Sport Nutrition and Personal Training.
Από το 1993 είναι επαγγελματίας γυμναστής με ειδίκευση στο fitness, group fitness – Les Mills instructor, Personal Trainer.
Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την οικογένεια του, το ποδόσφαιρο που λατρεύει, τη μουσική και τον κινηματογράφο.
Πιστεύει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στη ζωή είναι να ανακαλύψεις ποιος είσαι, ενώ η δεύτερη πρόκληση είναι να είσαι ευτυχισμένος με αυτά που βρήκες.