Η σημερινή μας συνομιλία αφορά τις συνέπειες από την κακή διατροφή, τις ουσίες που παράγονται και πως μπορούμε να ανατρέψουμε την καθημερινότητά μας ώστε να κρατήσουμε μακριά μας ασθένειες. Ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικές τροφές μια καταλυτική σχέση.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και πως προκαλούνται

«Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται μέσα από την καθημερινότητα μας, όπως από την υπεριώδη ακτινοβολία, τον κάπνισμα, το άγχος, την έντονη σωματική άσκηση. Οι τοξικές ουσίες, η κακή διατροφή, τα φάρμακα και οι ασθένειες είναι επίσης παράγοντες που τις προκαλούν. Σε αυξανόμενα επίπεδα, προκαλούν τρομερές ζημιές, τόσο στον ανθρώπινο οργανισμό όσο και στο δέρμα, συνεπώς πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών και πρόωρης γήρανσης».

food

Απομάκρυνε τις ελεύθερες ρίζες

Πως μπορούμε να απομακρύνουμε τις ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό μας ώστε να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής;

«Η πρόσληψη με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, θωρακίζουν την καλή υγεία, εξουδετερώνοντας και απομακρύνοντας τις οξειδωτικές ενώσεις από την κυκλοφορία του αίματος, εξου και το όνομα τους. Επομένως, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών, όπως νευροεκφυλιστικές παθήσεις, καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση και αρτηριοσκλήρωση. Οι  αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες των αντιοξειδωτικών αποτελούν καλό σύμμαχο για τον άνθρωπο, όπου παράλληλα έχουν σημαντική συμβολή στην πέψη των θρεπτικών συστατικών. Τα αντιοξειδωτικά διαχωρίζονται σε 2 κατηγορίες: ενζυμικά, όπως η καταλάση CAT, υπεροξειδάση της γλουταθειόνης και μη ενζυμικά (υδροδιαλυτά, λιποδιαλυτά), όπως η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), η βιταμίνη E (α-τοκοφερόλη), καροτενοειδή, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, χολεριθρίνη,, α-λιποϊκό οξύ, γλουταθειόνη, ουρικό οξύ, σελήνιο και άλλα. Μπορεί να φαίνονται άγνωστα, αλλά είναι γνωστά στην διατροφή σας και έτοιμα στα πιάτα σας».

Σωστή διατροφή

Ποιού είδους διατροφή είναι η κατάλληλη;

«Ο κάθε καταναλωτής είναι καλό να τρέφεται με βάση την μεσογειακή διατροφή, ώστε να του παρέχονται σε ισορροπημένη ποσότητα τα αντιοξειδωτικά. Επίσης, για μια πιο ολοκληρωμένη υγιεινή διατροφή, αντικαταστήστε τα συμβατικά με βιολογικά. Οι βιολογικές τροφές παράγονται με πρώτες ύλες, οι οποίες είναι από βιολογικές καλλιέργειες απαλλαγμένες από χημικά, όπως φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα. Με αποτέλεσμα να είναι ασφαλείς τα τρόφιμα χωρίς χημικά και ευεργετικά για την υγεία».

Η Ελένη Βεσιάρη γεννήθηκε στη Λεμεσό, σπούδασε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Γεωπονικές Επιστήμες, Βιοτεχνολογία και Επιστήμη Τροφίμων με κατεύθυνση την Τεχνολογία Τροφίμων και εργάζεται στον χώρο των τροφίμων, κυρίως βιολογικών και καινοτόμων προϊόντων. Την ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας έχει δώσει.

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!