Μετά την προσωρινή νίκη των ανοιξιάτικων lockdown, που κατόρθωσαν να κρατήσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της πανδημίας, ο κορωνοϊός επέστρεψε στην Ευρώπη και μαζί του επανέρχονται τα σκληρά μέτρα για τον περιορισμό του. Ευκαιρίες στον καιρό της πανδημίας

Η πιθανότητα κατάρρευσης των δημόσιων συστημάτων υγείας αναμετριέται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση με τα σενάρια οικονομικής συντριβής.

Οι πολίτες, εξαντλημένοι από τις ριζικές αλλαγές της καθημερινότητάς τους και αντιμέτωποι με τις προσωπικές τους οικονομικές δυσκολίες, είναι πιο δύσπιστοι απέναντι στις εξαγγελίες και τις συστάσεις των κυβερνήσεών τους.

Επανέρχεται ο εφιάλτης των lockdown

Κατά συνέπεια, σε ολόκληρη την Ευρώπη επανέρχεται το εφιαλτικό σενάριο των lockdown, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο. Μεγάλες μητροπόλεις εισάγουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, και κυβερνήσεις μπαίνουν σε παιχνίδια ανταλλαγής ευθυνών με τις τοπικές αρχές.


Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Κοινωνιολόγος MSc-Σύμβουλος ψυχικής υγείας, μας παρουσιάζει την «θετική πλευρά» της πανδημίας και μας εξηγεί πως μπορούμε να αποφύγουμε το πάγωμα στη ζωή και στην καριέρα μας.

Υπάρχουν ευκαιρίες που δεν πρέπει να αφήσεις ανεκμετάλλευτες

Ξαφνικά η ζωή και όλες οι σημαντικές αποφάσεις που χρειάζεται να πάρεις έχουν παγώσει. Και η απόφαση να ρισκάρεις προκειμένου να προχωρήσεις μπροστά και να κατακτήσεις τις πολυπόθητες θετικές αλλαγές φαίνεται πιο αδύναμη από ποτέ. Κι όμως υπάρχουν ευκαιρίες που δεν πρέπει να αφήσεις ανεκμετάλλευτες.

Γιατί νιώθεις ότι έχεις “παγώσει”

Τον τελευταίο καιρό ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορονοιού. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας και όλες αυτές οι αλλαγές είναι λογικό να μας δημιουργούν ανασφάλεια και άγχος.

Μάσκες παντού, κοινωνική αποστασιοποίηση, περιορισμός συναθροίσεων, φόβος για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής και άλλα πολλά που έχουν επηρεάσει τη ζωή μας. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια.

Όλες αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν διάφορους τομείς της ζωής μας όπως είναι τα προσωπικά μας, τα επαγγελματικά μας και τις κοινωνικές μας σχέσεις. Σε μία περίοδο που όλα είναι ρευστά, είναι δυνατόν να βρούμε την χαμένη αισιοδοξία μας και την ελπίδα; Η απάντηση είναι ναι!

Τι μπορείς να κάνεις προκειμένου να βρεις την αισιοδοξία σου μέσα από μια δύσκολη κατάσταση;

Ώρα για αναθεώρηση

Τις τελευταίες μέρες λόγω της έξαρσης της  πανδημίας, έχουμε νέα περιοριστικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να παραμείνεις περισσότερες ώρες στο σπίτι προκειμένου να προστατέψεις εσένα και τους γύρω σου.

Αυτό το γεγονός αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για αναθεώρηση και ενδοσκόπηση. Μπορείς να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου και να ανακαλύψεις πράγματα που θα ήθελες να βελτιώσεις ή να περιορίσεις. Με αυτόν τον τρόπο η προσωπική σου ανάπτυξη θα βρίσκεται στο ζενίθ.

Απόφυγε τις αρνητικές σκέψεις

Πολλές φορές κάνεις αρνητικές σκέψεις για ένα γεγονός με αποτέλεσμα να χάνεις την ελπίδα και την αισιοδοξία σου. Απόφυγε λοιπόν τις δυσλειτουργικές σκέψεις και προσπάθησε να δεις τα γεγονότα με ρεαλιστική ματιά.

Μην παρακολουθείς σε μεγάλο βαθμό τα ΜΜΕ διότι ο υπερβάλλων ζήλος δε βοήθησε κανένα. Μείνε ενημερωμένος και τήρησε τα μέτρα.

Μην υποτιμάς τις διαδικτυακές συναντήσεις

Αυτή η νέα πραγματικότητα μας έφερε πιο κοντά με την τεχνολογία και τις υπηρεσίες του διαδικτύου. Κανόνισε έναν ψηφιακό καφέ ώστε να έρθεις σε επαφή με φίλους και συγγενείς αλλά και συνεργάτες που δεν μπορείς να δεις.

Θα αλληλεπιδράσεις και θα νιώσεις χαρά και θα διαπιστώσεις ότι σε ότι αφορά την εργασία μπορείς να παραμείνεις παραγωγικός και να προχωρήσεις μπροστά.

Εστίασε σε αυτό που μπορείς να ελέγξεις

Είναι δύσκολο να ελέγξεις όλη την κατάσταση. Προσπάθησε να δεις τι μπορείς να κάνεις εσύ και τι μπορείς να επηρεάσεις. Πλέον, η ευθύνη είναι ατομική, τήρησε τα μέτρα, κράτησε τις αποστάσεις και όλα θα πάνε καλά.

Μικρά βήματα με μεγάλη σημασία

Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όμως σε κάθε πράγμα υπάρχει και η θετική πλευρά. Έστω και μέσα από αυτή την κατάσταση μπορούμε να ωφεληθούμε και να θωρακίσουμε την άμυνα του οργανισμού μας τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Δεν χρειάζεται να προβούμε σε ριζικές αλλαγές. Μέσα από μικρά βήματα μπορούμε να φροντίσουμε την ευεξία μας και να υιοθετήσουμε νέες και πιο υγιεινές συνήθειες: να κοιμόμαστε αρκετά, να τρεφόμαστε σωστά, να αθλούμαστε, να περιορίζουμε το άγχος και το στρες και να θέτουμε αλλά και να τηρούμε τα όρια προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Συνήθειες που θα μας βοηθήσουν όχι μόνο να διαχειριστούμε καλύτερα την ζωή στη νέα πραγματικότητα αλλά που θα μας εξασφαλίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά.

Η κατάσταση με την πανδημία πέρα από τα αρνητικά αποτελέσματα στην κοινωνία, αποτελεί και μια ευκαιρία για κοινωνική αλλαγή.

Είναι μια πρόκληση για την αποδόμηση μιας σαθρής νοοτροπίας και συμπεριφοράς και την ανάδειξη μιας υγιούς συλλογικής συνείδησης, η οποία θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά και να προοδεύσουμε.

Έστω και αργά είναι ευκαιρία να εκτιμήσουμε την αξία της υγείας που ίσως να θεωρούσαμε δεδομένη αλλά και τη σημασία της συλλογικής συνείδησης.

Ευκαιρίες στον καιρό της πανδημίας

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.