Από τη μία η πανδημία και από την άλλη ο βροχερός, χειμωνιάτικος καιρός είναι πολύ πιθανό να σας αφήνουν χωρίς την παραμικρή διάθεση να επισκεφθείτε το γυμναστήριο, ακόμη κι αν απέχει λίγα λεπτά από το σπίτι σας. Ζέσταμα στο σπίτι σε 5′

Φυσικά, η λύση δεν είναι να απωθήσετε τις τύψεις για την απουσία σας από το γυμναστήριο και να «βουλιάξετε» στον καναπέ σας αγκαλιά με ένα κουτί μπισκότα.

Αντιθέτως, η γυμναστική στο σπίτι είναι ιδανική αυτήν την περίοδο. Προσοχή όμως: Αφού φορέσετε τα αθλητικά σας και προτού ξεκινήσετε το workout σας, θα πρέπει να κάνετε ένα αποτελεσματικό ζέσταμα.

Γιατί είναι απαραίτητο το ζέσταμα πριν τη γυμναστική;

Aν ασχολείστε με τη γυμναστική, θα πρέπει να αντιληφθείτε τη σημασία της προθέρμανσης και τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει ποτέ να την παραλείπετε.

Δυστυχώς πολλοί, είτε από άγνοια είτε από έλλειψη χρόνου, προσπερνούν την προθέρμανση και ξεκινούν από το κυρίως πρόγραμμα.

Σοβαρός κίνδυνος και μεγάλο το τίμημα αν δεν κάνουμε προθέρμανση

Mάλιστα, μερικές φορές το τίμημα είναι άμεσο και εμφανίζεται με θλάση στους μυς ή στους συνδετικούς ιστούς, που μπορεί να επιδεινωθεί με τον χρόνο, ή μειωμένη απόδοση στην προπόνηση.

Mε την έννοια προθέρμανση εννοούμε την ελαφριά μυϊκή προσπάθεια με την οποία προετοιμάζεται το νευρομυϊκό σύστημα για την εντονότερη μυϊκή άσκηση που θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Για να αποφύγετε τα μικροπιασίματα ή τους τραυματισμούς και τις θλάσεις στους μυς

Η προθέρμανση αποτελεί το βασικό στοιχείο για τον σχεδιασμό και την έναρξη ενός σωστού προγράμματος άσκησης, καθώς σας βοηθά να αποφύγετε τα μικροπιασίματα ή τους τραυματισμούς και τις θλάσεις στους μυς.

Αν αρχίσετε να κάνετε ασκήσεις χωρίς προθέρμανση, είναι σαν να ζητάτε από το σώμα σας να δουλέψει πριν καν το οξυγόνο και το αίμα φτάσει στους μυς.

Αυξάνεται η πιθανότητα τραυματισμού, ενώ η καρδιακή συχνότητα (στην περίπτωση αεροβικής άσκησης) ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

Ζέσταμα για τουλάχιστον 5′

Έτσι, λοιπόν, πρέπει να αφιερώνετε πάντα τουλάχιστον 5 λεπτά στο ζέσταμα, ανεβάζοντας σταδιακά την ένταση για να προετοιμάσετε το σώμα σας καλύτερα για την καταπόνηση που θα δεχτεί.

Δείτε ένα 5λεπτο πρόγραμμα για ζέσταμα:

Ζέσταμα στο σπίτι σε 5′

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.