Η κολλιτσίδα είναι ένα ισχυρότατο αντικαρκινικό, διουρητικό και αποτοξινωτικό βότανο και θεωρείται ως ένα από τα 8 ισχυρότερα βότανα στον κόσμο. Είναι γνωστή και ως arctium lappa ή πλατανομαντηλίδα ή αρκουδοβότανο. Το όνομά της arctium προέρχεται από την ελληνική λέξη «άρκτος» δηλαδή αρκούδα. Είναι φυτό της Ευρώπης και της Βόρειας Ασίας. Σήμερα είναι διαδεδομένη στα περισσότερα μέρη του κόσμου, όπου μεγαλώνει είτε ως ζιζάνιο είτε ως καλλιεργήσιμο λαχανικό.

Κολλιτσίδα, ένα θαυματουργό βότανο

Αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, πτητικά έλαια, φυτικές στερόλες, τανίνες και λιπαρά έλαια. Έρευνες έχουν δείξει ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, διουρητικές, εφιδρωτικές, αποτοξινωτικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Tονώνει τις λειτουργίες της χοληδόχου κύστης του ήπατος , του θυρεοειδούς και του φλοιού των επινεφριδίων ενθαρρύνοντας την πέψη και το μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών.

Χρησιμοποιείται σε μια σειρά από παθήσεις που σχετίζονται με την κατακράτηση των υγρών του οργανισμού. Συστήνεται επίσης για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα καθώς έχει ισχυρές αντιδιαβητικές ιδιότητες ,για τα οιδήματα του οργανισμού. Επίσης χρησιμοποιείται σαν αποχρεμπτικό βότανο για βρογχίτιδες και  άλλες παθήσεις των πνευμόνων.

Έχει ισχυρή θεραπευτική δράση στις δερματολογικές παθήσεις όπως ακμή, πυώδη εξανθήματα, ψωρίαση, απόστημα, έρπη, μικροβιακό έκζεμα, τσιμπήματα των εντόμων και φαγούρα.

Πως την καταναλώνουμε

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε ένα μεγάλο φλυτζάνι νερό, μόλις αρχίζει να κοχλάζει μειώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίζα κολλιτσίδας.

Αφήνουμε το αφέψημά να σιγοβράσει για περίπου άλλα πέντε λεπτά. Στη συνέχεια αφαίρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για περίπου μισή με μία ώρα να κρυώσει τελείως. Μπορούμε να πίνουμε μέχρι δύο κούπες την ημέρα. Σε περίπτωση δερματικού προβλήματος μπορούμε να πλένουμε την περιοχή με το συγκεκριμένο αφέψημα. Επίσης μπορούμε να το τοποθετήσουμε ως λοσιόν για την τριχόπτωση. Βρέχουμε με αυτήν τακτικά το κεφάλι και κάνουμε εντριβή στο τριχωτό μέρος.

Ακόμη και στην κουζίνα

Τα κοτσάνια της κολλιτσίδας κομμένα πριν το λουλούδι ανοίξει και αφαιρούμενα από τη φλούδα, σχηματίζουν ένα νόστιμο λαχανικό, παρόμοιο στη γεύση με τα σπαράγγια όταν βράζονται. Γίνονται επίσης ευχάριστα στη σαλάτα ή  τρώγονται ωμά με ξύδι.

Η φύση μας προσφέρει πολλά βότανα, ένα από τα οποία η κολλιτσίδα, ένα σχετικά άγνωστο στοιχείο, μα συνάμα πολύ θαυματουργό.

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!