Το χρυσαφένιο μπαχαρικό, προέρχεται από την Ινδία και τις γύρω περιοχές.

Τώρα τελευταία έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές στον δυτικό κόσμο λόγω της πολυχρηστικότητας και της θεραπευτικής ωφέλειας που έχει για τον οργανισμό.

Στην ουσία είναι το βασικό συστατικό του κάρυ.

Λίγοι γνωρίζουν πως ο κουρκουμάς έχει την ιδιότητα να επιταχύνει την αποτοξίνωση του ήπατος από τις τοξίνες που συσσωρεύονται εκεί και την απώλεια βάρους αδυνατίζοντας πιο γρήγορα.

Συγγενής με την πιπερόριζα, ο κουρκουμάς σκοτώνει τα παράσιτα, ρυθμίζει την έμμηνο ρύση, διαλύει τις χολολιθιάσεις και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

 Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων και απολυμαίνει πληγές, κοψίματα και μώλωπες.

Αποτοξίνωση του Ήπατος

 Η κουρκουμίνη, το πιο γνωστό συστατικό του κουρκουμά, έχει ιδιότητες που βοηθούν στη θεραπεία ηπατικών λοιμώξεων και παράλληλα προστατεύουν το ήπαρ.

 Η κουρκουμίνη εξασθενεί την ηπατική βλάβη που προκαλείται από την αιθανόλη, τη θειοακεταμίδη, την υπερβολική δόση σιδήρου, τη χολόσταση και την οξεία, υποχρονική και χρόνια κατανάλωση τετραχλωράνθρακα.

Επιπλέον, αναστρέφει κάπως την κίρρωση έως έναν βαθμό. Το μπαχαρικό είναι επίσης ωφέλιμο για τη θεραπεία του ίκτερου και άλλων ηπατικών προβλημάτων.

Καταπολεμά το λίπος

 Ο οργανισμός μας περιέχει δύο ειδών λίπους, το φαιό (καστανόχρωμο) λίπος και το λευκό λίπος.

Ενώ το λευκό λίπος αποθηκεύει ενέργεια, το φαιό λίπος καίει την ενέργεια γα να παραγάγει θερμότητα.

Ενώ το φαιό λίπος βελτιώνει την υγεία, το λευκό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών και είναι δείγμα κακού τρόπου ζωής.

Η κουρκουμίνη ενισχύει την παραγωγή ειδικών γονιδίων φαιού λίπους που ενισχύουν την απώλεια βάρους και βελτιώνουν το ποσοστό  φαιού/λευκού λίπους.

Διεγείρει επίσης την παραγωγή νέων μιτοχονδρίων αυξάνοντας την οξείδωση λιπαρών οξέων.

Αυτές οι διεργασίες διαλύουν το λίπος που υπάρχει ήδη στον οργανισμό, παρεμποδίζουν την παραγωγή νέου λίπους και βελτιώνουν τον μεταβολισμό.

Έτσι ο κουρκουμάς είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος να χάσει κανείς βάρος.

Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Η κουρκουμίνη έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει την ενεργοποίηση των κυττάρων T, B, των μακροφάγων, ουδετερόφιλων, φυσικών φονικών κυττάρων και των δενδριτικών κυττάρων και να βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπορεί επίσης να σταματήσει την παραγωγή διαφόρων προφλεγμονωδών κυτοκινών.

Επίσης, περιέχει αντιβακτηριδιακά, αντιιικά και αντιμυκητιακά συστατικά.

Μειώνει τις φλεγμονές

Ο κουρκουμάς είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες και συγκρίνεται σε αποτελεσματικότητα με φάρμακα όπως η υδροκορτιζόνη, φαινυλοβουταζόνη ή ιβουπροφαίνη. Ωστόσο, ο κουρκουμάς είναι πολύ πιο ασφαλής και δεν έχει παρενέργειες.

Μπορεί επίσης να θεραπεύεσαι ασθένειες του εντερικού, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα.

Πρόληψη κατά του καρκίνου

Ο κουρκουμάς έχει την ιδιότητα να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και να αναστέλλει την ανάπτυξη των προκαρκινικών κυττάρων σε καρκινικά.

 Είναι ιδιαίτερα ισχυρό έναντι του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του παχέους εντέρου, του καρκίνου του στομάχου και του δέρματος.

Παρέχεται επίσης ως συμπληρωματικό φάρμακο σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Μειώνει τα Επίπεδα Χοληστερόλης

Σύμφωνα με μελέτες, η κουρκουμίνη βοηθάει την παραγωγή mRNA και δημιουργεί τους αναστολείς LDL-γεγονός που επιτρέπει στα κύτταρα του ήπατος να αποβάλλουν περισσότερη χοληστερόλη από τον οργανισμό.

 

Διαβάστε επίσης 10 κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.


Christos Philippou

Ο Χρίστος Φιλίππου γεννήθηκε και ζει μόνιμα στη Λεμεσό. Είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, απόφοιτος πτυχιούχος του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με ειδικότητα «Αθλητισμός Για Όλους».

Επιπρόσθετα, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου “Sport Studies” του United States Sports Academy Alabama με έμφαση στο Sport Nutrition and Personal Training.

Από το 1993 είναι επαγγελματίας γυμναστής με ειδίκευση στο fitness, group fitness – Les Mills instructor, Personal Trainer.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την οικογένεια του, το ποδόσφαιρο που λατρεύει, τη μουσική και τον κινηματογράφο.

Πιστεύει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στη ζωή είναι να ανακαλύψεις ποιος είσαι, ενώ η δεύτερη πρόκληση είναι να είσαι ευτυχισμένος με αυτά που βρήκες.

Προφίλ Συντάκτη

Privacy Preference Center