Συμβουλές γρήγορης απώλειας βάρους υπάρχουν παντού: σε ιστολόγια, άρθρα, βίντεο και αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις συμβουλές το πιθανότερο είναι ότι με την πάροδο του χρόνου θα κάνουν κακό στην υγεία σας, ενώ μπορεί ακόμη και επιταχύνουν την διαδικασία της γήρανσης. Αν λοιπόν κάνετε δίαιτα, αυτά είναι τα λάθη που δεν θέλετε να κάνετε:

Μετράτε θερμίδες

Μια από τις πιο επιβλαβείς συμπεριφορές στον τομέα της διατροφής είναι άνθρωποι που μετρούν τις θερμίδες τους, ενώ ένα μεγάλο μέρος του φαγητού τους εξακολουθεί να είναι επεξεργασμένο και χαμηλής ποιότητας. Οι τροφές αυτές έχει βρεθεί ότι διπλασιάζουν τις πιθανότητες να μειωθεί το μήκος των τελομερών – δηλαδή το μέρος των χρωμοσωμάτων που συνδέονται με τη γήρανση.

Tip: Τα γεύματα που είναι γεμάτα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ακόρεστα λιπαρά και ινώδεις τροφές, όχι μόνο θα διευκολύνουν την διαδικασία απώλειας βάρους αλλά θα υποστηρίξουν και τη μακροζωία.

Δεν δίνετε σημασία στην πρωτεΐνη

Ένα τεράστιο λάθος όσων κάνουν δίαιτα είναι ότι εστιάζουν μόνο στη δημιουργία ελλείμματος θερμίδων, χωρίς να δίνουν προσοχή στη σύνθεση αυτών των θερμίδων. Εάν δεν καταναλώνετε υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης όταν χάνετε βάρος, εκτός από λίπος θα χάσετε και μύες, κάτι που οδηγεί σε μείωση του μεταβολισμού και απώλεια οστικής μάζας σε βάθος χρόνου.

Tip: Επιδιώξτε να λαμβάνετε τουλάχιστον 25-30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα, με μέτριες ποσότητες δημητριακών ολικής άλεσης και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, καθώς και καλά λιπαρά για την καρδιά.

Καταναλώνετε υποκατάστατα γευμάτων

Ενώ τα προϊόντα υποκατάστασης γευμάτων, όπως σέικ ή μπάρες μπορεί να είναι χρήσιμα για ένα περιστασιακό γεύμα ή σνακ με λίγες θερμίδες εν κινήσει, πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Η τακτική κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας έχει συνδεθεί με πολλές χρόνιες ασθένειες και η υπερβολική ζάχαρη μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών και να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης με το σχηματισμό προηγμένων τελικών προϊόντων.

«Αποκλείετε» όλους τους υδατάνθρακες

Ενώ η αποφυγή των πρόσθετων σακχάρων και των επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι χρήσιμη στη δίαιτα, ο αποκλεισμός των σύνθετων υδατανθράκων όπως τα φρέσκα φρούτα, τα αμυλούχα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους, ακόμη και να συμβάλει στην πρόωρη γήρανση, καθώς αυτά τα τρόφιμα είναι πολύτιμες πηγές φυτικών ινών και άλλων ζωτικής σημασίας θρεπτικών συστατικών. Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών έχει συνδεθεί με κορεσμό στα γεύματα και επιτυχή απώλεια βάρους, καθώς και με μειωμένους δείκτες γήρανσης.

Ψωνίζετε μόνο light προϊόντα

Ενώ οι θερμίδες λίπους είναι υψηλότερες (1 γραμμάριο λίπος = 9 θερμίδες) σε σύγκριση με εκείνες των υδατανθράκων ή των πρωτεϊνών (1 γραμμάριο υδατάνθρακες ή πρωτεΐνη = 4 θερμίδες), χρειαζόμαστε λίγο λίπος για τη συνολική υγεία και ευημερία μας. Τα υγιή λιπαρά όπως αυτά που βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή στο σολομό, παρέχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς, την υγεία του εγκεφάλου και προσθέτουν στη γεύση και την ικανοποίηση των γευμάτων.