Το «σύνδρομο burnout» αναφέρεται στην απόλυτη επαγγελματική εξουθένωση. Αν και τα συμπτώματά του είναι κοινά σε όλους τους πάσχοντες, συνήθως δεν αντιμετωπίζονται όπως από την αρχή σωστά, καθώς πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για κάτι «περαστικό».
Χρησιμοποιήθηκε αυτός ο όρος πρώτη φορά το 1974 από τον Freudenberger για να περιγράψει τα συμπτώματα σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης των επαγγελματιών σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας κα πιο γενικά σε χώρους που δημιουργούνται στενές σχέσεις μεταξύ των επαγγελματιών και των ατόμων που έχουν την ανάγκη τους. Αν και αρκετοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με αυτό (με πιο γνωστό τον ορισμό της ψυχολόγου C.Maslach [1982]) παρόλα αυτά δεν κατέληξαν σε ένα κοινό ορισμό του φαινομένου.
Συμπτώματα ότι πάσχετε από burnout
-Αδυναμία συγκέντρωσης στην εργασία, ανία, αφηρημάδα, τάσεις απομόνωσης από τους συναδέλφους, παντελής έλλειψη ικανοποίησης από την επίτευξη εργασιακών στόχων, νεύρα, απογοήτευση και αρνητική στάση απέναντι σε ό,τι αφορά την εργασία.
-Σε επίπεδο σωματικής υγείας, το burnout, μεταφράζεται σε ημικρανίες, πόνους στον αυχένα και στο στομάχι, αϋπνίες ή αντίθετα τάσεις υπνηλίας, αυξημένη πίεση, κόπωση του οργανισμού και εμφανείς αλλαγές στην όρεξη.
Πώς προκαλείται
Οι αιτίες που προκαλούν το burnout είναι κυρίως τα εξαντλητικά ωράρια για πολλά χρόνια χωρίς επαρκή ξεκούραση.
Παράλληλα ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι και οι εργαζόμενοι, η εργασία των οποίων δεν αναγνωρίζεται όσο θα έπρεπε από τους ανώτερους και ως εκ τούτου δεν αμείβονται ικανοποιητικά για όσα προσφέρουν.
Επιπλέον, το σύνδρομο burnout, ενδέχεται να εμφανιστεί σε εργαζόμενους που νιώθουν ιδιαίτερη ανασφάλεια για το επαγγελματικό τους μέλλον, θεωρώντας, πως η θέση τους δεν είναι εξασφαλισμένη, παράμετρος που διογκώνεται σε ένα γενικότερο εργασιακό κλίμα αβεβαιότητας, απολύσεων και μειώσεων αποδοχών.
Έρευνες αναφέρουν ότι, όσοι πάσχουν από το σύνδρομο “burnout”, το οποίο είναι ένας τοξικός συνδυασμός κόπωσης, ευερεθιστότητας και απογοήτευσης/κατάθλιψης, έχουν 36% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.
Το σύνδρομο “burnout” μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinic στον οργανισμό, όπως η αδρεναλίνη και η σεροτονίνη.
Αυτές οι ορμόνες μπορούν να παρεμβαίνουν με το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου και να δημιουργήσουν φλεγμονή στον οργανισμό.
Οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από έντονο στρες και κούραση τείνουν επίσης να καπνίζουν ή να τρώνε ανθυγιεινά, αναζητώντας ασυνείδητα τρόπους “αντιμετώπισης” του στρες.
Τι πρέπει να κάνετε
Αν αντιληφθείτε έγκαιρα, πως ήδη παρουσιάζετε κάποια συμπτώματα του συνδρόμου burnout,τότε θα πρέπει να λάβετε κάποια δραστικά αλλά αποτελεσματικά μέτρα,όπως:
–Αυξήστε τις ώρες του ύπνου σας. Φροντίστε να ξαπλώνετε στο κρεβάτι νωρίτερα από το συνηθισμένο ακόμη και αν δεν νυστάζετε.
-Αν δουλεύετε όλη μέρα στον υπολογιστή, φροντίστε να μην το κάνετε όταν είστε σπίτι.
-Φροντίστε να δημιουργήσετε ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας και να έχετε επαφή με τη φύση.
-Στη δουλειά, μην αναλαμβάνετε περισσότερες υποχρεώσεις από όσες μπορείτε να φέρετε εις πέρας.
–Αναζητήστε«συμμάχους» στη δουλειά και αναπτύξτε τις σχέσεις σας με τους συναδέλφους που συμπαθείτε. Έτσι, το εργασιακό περιβάλλον,θα γίνει ξανά ένας χώρος οικείος και ευχάριστος.
-Να δεχόμαστε και την αποτυχία ή έστω το γεγονός ότι δεν μπορούμε να είμαστε σε όλα τέλειοι ή όσο τέλειοι νομίζαμε
–Ενημερώστε το γιατρό σας για το πρόβλημα. Μην θεωρήσετε δεδομένο, πως με λίγη ξεκούραση παραπάνω απλά θα εξαφανιστεί.

Christos Lazanias
Ο Χρίστος Λαζανιάς γεννήθηκε στη Λεμεσό και μεγάλωσε στον Άγιο Κωνσταντίνο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (Κλασική κατεύθυνση) του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δούλεψε σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή ηθογραφικών θεατρικών έργων και το 2016 κυκλοφόρησε την πρώτη του συγγραφική απόπειρα με τίτλο: «ΗΧΩ- ιστορίες ζωής».
Σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ζήσε με Υγεία» στον ΠΟΛΙΤΗ 107,6.
Ανάμεσα στις αγαπημένες του φράσεις είναι τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: «ευλογημένος που μπορείς να χαίρεσαι τρία πράγματα στη ζωή σου, την καλή υγεία, δυο φίλους, μια αγάπη, μια δουλειά, μια δραστηριότητα που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δημιουργείς, ότι έχει λόγο η ύπαρξή σου».