Μόλις ένας μήνας έχει απομείνει για τα Χριστούγεννα και οι νηστείες έχουν αρχίσει. Σημαντικό είναι να μπορέσουμε να συνδυάσουμε τη νηστεία και  διατροφή. Να προγραμματίσουμε το καθημερινό μας διαιτολόγιο χωρίς όμως να λείπουν οι θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Φρούτα και λαχανικά

Βασικά για την περίοδο των νηστειών είναι τα λαχανικά και τα φρούτα. Καθώς ξέρουμε ότι αυτά τα δύο είδη φαγητού μας προσφέρουν αρκετές από τις βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας, αυτή την περίοδο μπορούμε να τα καταναλώσουμε άφοβα.

Τα όσπρια επίσης είναι μια καλή λύση φαγητού την περίοδο της νηστείας. Αποτελούν την καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεΐνης καθώς και υδατανθράκων υψηλής ποιότητας και είναι πλούσια σε βιταμίνες, φολικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, αντιοξειδωτικά και διαλυτές φυτικές ίνες.

Ξηροί καρποί

Συγκαταλέγονται στην κατηγορία των «υπερτροφών» αφού είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών. Έρευνες δείχνουν πως πολλά από τα οφέλη τους συμπεριλαμβάνουν και πρόληψη απέναντι σε χρόνια νοσήματα και παθήσεις. Συγκαταλέγονται στις τροφές που μπορούμε να τρώμε άφοβα την περίοδο των νηστειών.

Ψάρια

Όπως γνωρίζουμε τα ψάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ τα λιπαρά ψάρια θεωρούνται και καλές πηγές των λιποδιαλυτών βιταμινών A και D. Περιέχουν επίσης φώσφορο, κάλιο και σελήνιο. Ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλά δίνουν στον οργανισμό μας και ασβέστιο. Επιπρόσθετα τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.

Τι να προσέξουμε

Η νηστεία των Χριστουγέννων διαρκεί 40 ημέρες (15/11-24/12). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μας κουράσει η αποχή από τα γνωστά μας εδέσματα και να καταφύγουμε σε υπερκατανάλωση νηστίσιμων φαγητών. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα του ψωμιού τη συγκεκριμένη περίοδο. Παρόλο που αποτελεί βασική πηγή σύνθετων υδατανθράκων όπως και όλα τα αμυλούχα προϊόντα (ρύζι, δημητριακά, όσπρια, πατάτες και ζυμαρικά), εντούτοις η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να μας προκαλέσει δυσφορία.

Ελαιόλαδο

Ακόμη ένα στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι η χρήση του λαδιού, ειδικά το ελαιόλαδο. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε ακόρεστα και κεκορεσμένα λιπαρά οξέα. Επειδή όμως το χρησιμοποιούμε στις σαλάτες και στα όσπρια που καταναλώνουμε αυτή την περίοδο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα αφού ως γνωστό οι θερμίδες του φτάνουν τις 100 ανά κουταλιά της σούπας.

Προσοχή λοιπόν, αν θέλετε να νηστέψετε όλη την περίοδο του 40ήμερου. Με ένα σωστό προγραμματισμό θα πετύχετε το στόχο σας.

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!