Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν την άσκηση έξω κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να είναι προσεκτικοί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το κρύο στους πνεύμονές τους, σύμφωνα με έναν ερευνητή του University of Alberta. Οι επιπτώσεις της άσκησης στο κρύο.
“Αν είναι μια πολύ κρύα μέρα το Φεβρουάριο, ένα τρέξιμο υψηλής έντασης ή άλλο σπορ μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας,” δήλωσε ο Michael Kennedy. Όπως εξήγησε οι κρύες θερμοκρασίες καθιστούν πιο δύσκολο για τους πνεύμονες να ζεστάνουν και να υγράνουν τον αέρα. Γεγονός που προκαλεί ξηρότητα στην επικάλυψη των αεραγωγών οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις καταστρέφονται ανεπανόρθωτα.
“Η φλεγμονώδης ανταπόκριση μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που οι πνεύμονες να μην ανακτήσουν ποτέ την παλιά τους υγεία”, δήλωσε. “Βασικά αναδιαμορφώνονται”.
Ο Kennedy είπε ότι ως επί το πλείστον εξακολουθεί να υπάρχει μια γενική αποδοχή ότι είναι καλό να κάνει κανείς σκι στους -15 ή -20 βαθμούς Κελσίου. “Αυτό δεν είναι εντάξει”, είπε. “Έχουμε κάνει μια μελέτη σε σκιέρ υψηλού επιπέδου που έχουν χρόνιο βήχα και σοβαρή μειωμένη πνευμονική λειτουργία μετά τη συνταξιοδότηση”.
Ο αριθμός των αθλητών που κάνουν άσκηση στο κρύο με συνέπεια το άσθμα μπορεί να υποτιμάται, κατά τον ειδικό. Πρόσφατα, η ομάδα του διαπίστωσε ότι η εργαστηριακή δοκιμασία για την πρόβλεψη του άσθματος λόγω άσκησης στον κρύο αέρα δεν είναι τόσο ακριβής όσο η πραγματική δοκιμασία των αθλητών.
Οι επιπτώσεις της άσκησης στο κρύο
Πώς προέκυψε η ιδέα για τη μελέτη
Η ιδέα για την μελέτη προέκυψε από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις Ολυμπιακές Αγώνες του Σάλτ Λέικ Σίτι το 2002, όπου οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 40 Αμερικανούς χειμερινούς αθλητές.
Ο Kennedy δήλωσε ότι το 40-50% όλων των Σκανδιναβών ή χειμερινών αθλητών αναφέρουν κάποιο είδος άσθματος. Προκαλούμενο από την άσκηση (βρογχοσυστολή) λόγω άσκησης σε κρύες καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αθλητές που ασκήθηκαν σε θερμοκρασίες κάτω των -15 ° C, έβαλαν τους πνεύμονές τους σε κίνδυνο σοβαρής πνευμονικής σύσπασης και πιθανής βλάβης. Διαπιστώθηκε ότι πέντε από τους 16 συμμετέχοντες ήταν θετικοί για βρογχοσυστολή. Που προκλήθηκε από την άσκηση κατά την εργαστηριακή δοκιμή, ενώ επτά ήταν θετικοί κατά τη δοκιμή του ψυχρού αέρα.
Οι πνεύμονες δουλεύουν κόντρα σε άλλα μέρη του σώματος, όπως η καρδιά, η οποία, είπε ο Kennedy, ανταποκρίνεται σε καταστάσεις στρες. “Όταν οι πνεύμονες εκτίθενται σε στρεσογόνο περιβάλλον, όπως το κρύο, δεν αναδιαμορφώνονται θετικά. Και η λειτουργία των πνευμόνων επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου -ειδικά κατά την άσκηση”.
Οι επιπτώσεις της άσκησης στο κρύο
Τι πρέπει να προσέχουμε
Ο Kennedy ανέφερε ότι ένα συμπέρασμα από μια προηγούμενη έρευνα ήταν ότι τα άτομα με μικρότερη αντοχή είναι πιο ευάλωτα. Είπε ακόμη ότι για εκείνους που είναι αποφασισμένοι να ασκηθούν στο κρύο, είναι καλή ιδέα να κάνουν μια εσωτερική προθέρμανση. Και αυτό για να διασταλούν οι πνεύμονές τους, γεγονός που μειώνει τις επιπτώσεις από τον κρύο αέρα.
Η έρευνα έχει δείξει ότι το κλειστό στόμα έχει σημαντική επίδραση στη μείωση της βρογχοσυστολής λόγω του κρύου αέρα. Με την υποχώρηση των θερμοκρασιών θα πρέπει να μειωθεί και η ένταση, τουλάχιστον στην αρχή, κάτι θα δώσει χρόνο στους πνεύμονες να ζεστάνουν και να υγράνουν τον αέρα.
Διαβάστε επίσης Μύθοι για την άσκηση σας
Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.
Christos Philippou
Ο Χρίστος Φιλίππου γεννήθηκε και ζει μόνιμα στη Λεμεσό. Είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, απόφοιτος πτυχιούχος του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με ειδικότητα «Αθλητισμός Για Όλους».
Επιπρόσθετα, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου “Sport Studies” του United States Sports Academy Alabama με έμφαση στο Sport Nutrition and Personal Training.
Από το 1993 είναι επαγγελματίας γυμναστής με ειδίκευση στο fitness, group fitness – Les Mills instructor, Personal Trainer.
Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την οικογένεια του, το ποδόσφαιρο που λατρεύει, τη μουσική και τον κινηματογράφο.
Πιστεύει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στη ζωή είναι να ανακαλύψεις ποιος είσαι, ενώ η δεύτερη πρόκληση είναι να είσαι ευτυχισμένος με αυτά που βρήκες.