Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο διαβάζουμε για τον θετικό ρόλο των φυτικών ινών στη διατροφή μας και τη θέση των τροφίμων ολικής άλεσης, που βοηθούν γενικότερα, στην υγεία του εντέρου μας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, μέσα στην ημέρα είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικών ινών, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής.

Το ιδιαίτερο είναι ότι τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μέσα στην ημέρα τελικά καταναλώνουμε περίπου 18 γραμμάρια φυτικών ινών, αρκετά λιγότερες από την ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Φυτικές ίνες

 

Ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων και δε διασπώνται από το λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται μέσω του παχέος εντέρου.

Διαλυτές φυτικές ίνες

Επεξεργάζονται από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, δημιουργούν αέρια και με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η λειτουργία του εντέρου.

Αδιάλυτες φυτικές ίνες

Απορροφούν το νερό, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο εύκολη η αποβολή τους.

Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε και τα δύο είδη φυτικών ινών , ώστε να υπάρχει ισορροπία και υγεία στο γαστρεντερικό μας σύστημα.

Οι φυτικές ίνες αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής μας, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν το αίσθημα της δυσκοιλιότητας.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος τους στο αίσθημα του κορεσμού.

Θετικός είναι και ο ρόλος των φυτικών ινών στο σάκχαρο του αίματος, καθώς επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης και έτσι αποτελούν ένα βασικό συστατικό στα τρόφιμα που χρειάζεται να έχουν τα άτομα με διαβήτη.

Πώς μπορείς να αυξήσεις τις φυτικές ίνες στην ημέρα σου;

 

  • Αυξήστε την ποσότητα των φυτικών ινών από το πρωινό κιόλας

Προτιμήστε δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, προκειμένου να περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με τα απλά.

Μάλιστα, μπορείς να αναζητήσεις δημητριακά που περιέχουν μέσα βρώμη και σιτάρι ολικής άλεσης για περισσότερη γεύση, ενέργεια και φυσικά, φυτικές ίνες.

Με αυτό τον τρόπο, ανάλογα και με το μέγεθος της μερίδας που θα καταναλώσεις μπορείς να πάρεις ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες στο πρωινού σου γεύμα.

Επιπλέον, έτσι θα αυξήσεις και το αίσθημα του κορεσμού μέχρι το επόμενό σου γεύμα!

  • Πρόσθεσε φυτικές ίνες και στα ενδιάμεσα γεύματα

Μία χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης ή ακόμα και τα αγαπημένα σου φρούτα μπορούν να αποτελούν επιπλέον … φυτικές ίνες και χορτάτα γεύματα στα ενδιάμεσα γεύματά σου.

  • Βάλε τα λαχανικά ως συνοδευτικό στο μεσημεριανό & βραδινό γεύμα

Είτε είναι βραστά, είτε ως φρέσκες ωμές σαλάτες μπορούν εύκολα και ευχάριστα να προσθέσουν τόσο περισσότερες φυτικές ίνες στο γεύμα, αλλά και ακόμη περισσότερη γεύση σε αυτό.

Πώς θα αναγνωρίσεις την ολική άλεση στα τρόφιμα;

 

Η διατροφική ετικέτα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για να δεις πόσες φυτικές ίνες περιέχει κάποιο τρόφιμο.

Για παράδειγμα, στα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης αναζήτησε στα συστατικά τη λέξη «ολική άλεση» και να αναφέρεται μάλιστα ως πρώτο συστατικό, ώστε να γνωρίζεις ότι το τρόφιμο που διαλέγεις έχει υψηλό ποσοστό ολικής άλεσης.

 

Διάβασε επίσης Υδατάνθρακες: Απαραίτητο κομμάτι της διατροφής μας

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.