Οι εκνευριστικές παρανυχίδες μπορεί να μας προκαλέσουν διάφορες ενοχλήσεις. Μπορεί να κοπούν μόνες τους και να κοκκινίσει το δάκτυλο μας. Ή ακόμα να πιαστούν σε κάποιο σημείο των ρούχων μας και να πονάνε. Τι πρέπει να κάνουμε, παρανυχίδες πρόληψη και θεραπεία.

Τι τις προκαλεί

Αρχικά, ο ξηρός καιρός. Ο χειμώνας είναι η εποχή τους. Το ευαίσθητο δέρμα των νυχιών τείνει να ξηραίνει και να σπάει εύκολα, έτσι κάνουν την εμφάνιση τους. Η υπερβολική υγρασία (όταν τα χέρια μας είναι εκτεθειμένα στο νερό για πολύ ώρα) ή κάποια χημικά έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα. Το κόψιμο των νυχιών και οι ερεθισμοί προκαλούν την εμφάνιση των παρανυχίδων.

Πρόληψη και θεραπεία

Πως μπορούμε όμως να προσέχουμε τα νύχια μας ούτως ώστε να μην δημιουργούν τις ενοχλητικές παρανυχίδες;. Τους χειμερινούς μήνες πρέπει να ενυδατώνετε την περιοχή γύρω από τα νύχια σας καλά. Μια μια απλή ενυδατική κρέμα μπορούν να παραμείνουν ενυδατωμένα τα χέρια σας μέχρι το καλοκαίρι. Καλό θα ήταν να φοράτε γάντια όταν τα αναμιγνύετε με νερό ή φάρμακα. Έτσι θα προστατέψετε τα χέρια σας.

Μην τραβάτε ποτέ τις παρανυχίδες. Το πιθανότερο είναι ότι θα ματώσετε το δέρμα στο συγκεκριμένο σημείο και μέχρι να επουλωθεί το τραύμα, θα σας τσούζει, θα πονάει, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος της μόλυνσης από κάποιο μικρόβιο.

Μην κόβετε τα νύχια σας πολύ κοντά. Χρησιμοποιήστε την άκρη του δακτύλου ως οδηγό για το κατάλληλο μήκος νυχιών. Το νύχι δεν πρέπει να είναι πιο μέσα από την άκρη του δακτύλου, ακόμη και εάν υπάρχει ελεύθερο άκρο νυχιού. Τα νύχια και οι άκρες τους πρέπει να κόβονται σε ευθεία και όχι κυκλικά. Χρησιμοποιήστε λίμα νυχιών για να ομαλοποιήσετε τις γωνίες των νυχιών χωρίς να τις κόψετε.

Δάγκωμα νυχιών τέλος!

Και τέλος, μην δαγκώνετε τα νύχια σας. Είναι μια κακιά συνήθεια που κόβεται δύσκολα, αλλά είναι σοβαρή αιτία για τις παρανυχίδες. Αν παρατηρήσετε ότι εμφανίζονται μετά το μανικιούρ, τότε ζητήστε ευγενικά από τη μανικιουρίστα σας να είναι πιο προσεκτική ή βρείτε μια άλλη.

Αν τελικά δεν προλάβατε το «κακό» κι έχει προκληθεί φλεγμονή σε συγκεκριμένο σημείο του δακτύλου σας ακολουθήστε την πιο κάτω διαδικασία για τη θεραπεία του.

Βουτήξτε το δάχτυλο με την παρανυχίδα σε ζεστό νερό για 5 λεπτά για να μαλακώσει το δέρμα. Καθαρίστε το νύχι με αντιβακτηριδιακό σαπούνι για να αποφύγετε τη μόλυνση. Πολύ προσεκτικά κόψτε την παρανυχίδα στη βάση της. Μην την τραβήξετε! Βάλτε βαζελίνη στο σημείο και τυλίξετε το με μια γαζούλα.

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!