Η ομορφιά κρύβεται στα μάτια, λένε πολλοί, και δεν έχουν άδικο. Ένα μόνο βλέμμα αρκεί μερικές φορές για να μαγνητίσεις. Στα μάτια μας καθρεφτίζονται τα συναισθήματά μας: η χαρά, η λύπη, το άγχος, η ευτυχία. Έχουμε, όμως, έναν μεγάλο αντίπαλο που λέγεται… μαύροι κύκλοι. Για το πρόβλημα αυτό και κυρίως για τις λύσεις του μιλάει στο LoveLife η skinspecialist Αναστασία Συμεού. Παρακάτω θα δείτε γιατί έχουμε μαύρους κύκλους και τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Θα δείτε tips για τους μαύρους κύκλους από skinspecialist. Και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε επί του θέματος από μία ειδικό.

Tips για τους μαύρους κύκλους από skinspecialist!

Γιατί έχουμε μαύρους κύκλους;

Πώς δημιουργούνται οι μαύροι κύκλοι; Η Αναστασία Συμεού εξηγεί:

«Αν τα μάτια μας καθρεπτίζουν τα συναισθήματα μας , το δέρμα γύρω από αυτά μπορεί να προδώσει την ηλικία μας, να μας κολακεύσει, ακόμα και να φανερώσει ότι έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές. Όπως και τα μάτια δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα , έτσι και η περιοχή κάτω από αυτά.

Φαίνεται αν έχουμε ξενυχτήσει και αν έχουμε πιει κανένα ποτηράκι παραπάνω. Αν καπνίζουμε, αν δουλεύουμε συνεχώς μπροστά σε ένα υπολογιστή, ακόμα αν έχουμε άστατο ύπνο ή κακή διατροφή. Επίσης φανερώνει κάποια παθολογικά αίτια, όπως κούραση, ρινική συμφόρηση, αλλεργίες και κατακράτηση υγρών.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα σκούρο χρώμα κάτω από τα μάτια, τους μαύρους κύκλους ή την περιοφθαλμική υπερμελάχρωση, όπως είναι η επιστημονική ονομασία.

Αυτές οι αλλοιώσεις του δέρματος κάτω από την περιοχή των ματιών οφείλονται στην υπερβολική συγκέντρωση μελανίνης, στην κακή κυκλοφορία του αίματος ή σε άλλους κληρονομικούς παράγοντες γενετικής προδιάθεσης.

Ειδικότερα δυο χρωστικές, η μελανίνη και η καρωτίνη ευθύνονται για τον τελικό χρωματισμό. Ορισμένα άτομα έχουν εκ γενετής αυξημένη συγκέντρωση μελανίνης στην περιοχή κάτω από τα μάτια. Έτσι ταλαιπωρούνται συνέχεια από μαύρους κύκλους.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η φθορά του χρόνου. Με την πάροδο του χρόνου δεν παραμένει το ίδιο πάχος της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια. Οι ιστοί λεπταίνουν και οι μαύροι κύκλοι ή τα βαθουλώματα κάνουν την εμφάνιση τους, ακόμα και σε επιδερμίδες που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα στο παρελθόν.

Με τη φθορά του χρόνου σταδιακά το δέρμα μας περιμετρικά των ματιών, που είναι εκ φύσεως λεπτό και ευαίσθητο, χάνει το κολλαγόνο του και γίνεται ακόμη πιο λεπτό, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατές οι φλέβες και τα αγγεία κάτω από την λεπτή επιδερμίδα, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μια μπλε απόχρωση στην περιοχή».

 

Χριστουγεννιάτικο μακιγιάζ

 

Παλιά… αδύνατον, τώρα εφικτό!

Όπως μας λέει η Αναστασία Συμεού, «παλιά η αντιμετώπιση και η θεραπεία για τους μαύρους κύκλους ήταν σχεδόν αδύνατη, οι εποχές όμως έχουν αλλάξει και μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε λύση στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων».

Πλέον η επιστήμη έχει προχωρήσει: «Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι δεν υπάρχει λύση, ακόμα κι αν η κύρια αιτία είναι κληρονομικοί ή παθολογικοί παράγοντες. Ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να βρεθεί η αιτία που το προκαλεί, οπότε η θεραπεία διαφοροποιείται και εξατομικεύεται.

Για παράδειγμα, οι μαύροι κύκλοι που οφείλονται σε αλλεργίες, υποχωρούν με τη λήψη αντισταμινικών. Οι κύκλοι που εμφανίζονται από τη μείωση κολλαγόνου αντιμετωπίζονται με τις αντίστοιχες κρέμες περιποίησης».

Τι πρέπει να περιέχουν οι κρέμες;

Η skinspecialist που φιλοξενούμε στο LoveLife μας ενημερώνει και για το τι πρέπει να περιέχουν οι κρέμες που βάζουμε για τους μαύρους κύκλους.

«Χρειάζονται κρέμες που περιέχουν ρετινόλη, βιταμίνη C, άρνικα, αζελεϊκό οξύ, kojic acid και glycolic acid ή καφεΐνη. Αυτά συμβάλλουν στη συστολή των αγγείων. Άρα στη μείωση των βαθουλωμάτων κάτω από τα μάτια και στην εξάλειψη των μαύρων κύκλων».

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για τα μάτια σας; «Γενικά, η σωστή κατανάλωση καφέ και τσαγιού τονώνουν την κυκλοφορία και άρα συμβάλλουν στην εξάλειψη του οιδήματος. Οι κρέμες με υδροκινόνη μπορούν να βοηθήσουν, όπως και το ελαφρύ χημικό peeling. Επίσης, υπάρχουν τοπικές θεραπείες με λέιζερ ή λευκαντικές ουσίες που επιτυγχάνουν ένα ασφαλές και αρμονικό αποτέλεσμα».

 

3 σημαντικά έλαια

 

Χρήσιμα tips για τους μαύρους κύκλους από skinspecialist!

-Η ξεκούραση και οι επαρκείς ώρες ύπνου είναι το Α και το Ω για την αναζωογόνηση της περιοχής γύρω από τα μάτια. Ειδικά αν το πρόβλημα είναι παροδικό ή ήπιο.

-Η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας και η χρήση γυαλιών με αντηλιακά φίλτρα επιβάλλεται για όλους τους μήνες έντονης ηλιοφάνειας, ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

-Η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

-Η επαρκής ενυδάτωση και η σωστή διατροφή πλούσια σε φλαβονόλες, Ω-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη C χωρίς περιττό αλάτι που προκαλεί κατακράτηση, εμποδίζει και προλαμβάνει την εμφάνιση μαύρων κύκλων και οιδήματος.

-Η τοπική εφαρμογή κρύων επιθεμάτων προσφέρει μια άμεση λύση στο πρόβλημα, αφού προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων στην εν λόγω περιοχή.

-Η αποφυγή τριψίματος των ματιών, η ενυδάτωση της περιοχής (με serum ή κρέμα ματιών) και η χρήση των κατάλληλων προϊόντων καθαρισμού και μακιγιάζ βοηθάει πολύ στην πρόληψη ή αντιμετώπιση του προβλήματος. Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι όσο περισσότερο concealer βάλουν κάτω από τα μάτια, τόσο λιγότερο εμφανείς θα είναι οι μαύροι κύκλο. Αυτό, όμως, δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Επίσης δεν είναι λίγες εκείνες που επιλέγουν τη λάθος απόχρωση. Η απόχρωση του concealer πρέπει να είναι έναν τόνο ανοιχτότερη από την απόχρωση του make up, για να «καλύψει» το πρόβλημα.

Οι θεραπείες

Πέρα από αυτά που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας και τις κρέμες που χρησιμοποιούμε, υπάρχουν και θεραπείες που βοηθούν στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων.

Η Αναστασία Συμεού σημειώνει σχετικά: «Δεδομένου ότι η περιοφθαλμική περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και λεπτή, για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα εξάλειψης του βαθουλώματος, των μαύρων κύκλων, αλλά και των ρυτίδων, συνιστάται η μεσοθεραπεία ματιών για ακόμα θεαματικότερα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, η μεσοθεραπεία ματιών χάρη στην έγχυση υαλουρονικού οξέως, βιταμίνης C, οργανικού πυρίτιου, ρεσβερατρόλης, φλαβονοειδών και λεμφοτονικών παραγόντων στην περιοχή των κάτω βλεφάρων και στο “πόδι της χήνας” υπόσχεται ένα ξεκούραστο και υγιές βλέμμα. Λειαίνει τις λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, συμβάλλοντας στην κυτταρική ανανέωση. Εξαφανίζει “σακούλες” και μαύρες κύκλους χάρη στη λεμφική αποσυμφόρηση που προσφέρει. Η εφαρμογή της, μάλιστα, είναι σχεδόν ανώδυνη και απόλυτα ασφαλής».

*Η Αναστασία Συμεού είναι skinspecialist. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα των ματιών σας, αλλά και οποιαδήποτε ζητήματα ομορφιάς σας απασχολούν, μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα της στο facebook.

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.