Η προπόνηση με βάρη αποτελεί μια ολοκληρωμένη δραστηριότητα και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία ενός τέτοιου προγράμματος γυμναστικής.

Η επιλογή του προγράμματος και ο τρόπος εκτέλεσης των ασκήσεων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία στηρίζεται στις δυνατότητες του ασκούμενου, στις πληροφορίες που θα συλλέξει από το περιβάλλον, αλλά και στην εμπειρία που θα αποκτήσει ο ίδιος μέσα από τη προπόνηση. Επίσης,  δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ρόλο που παίζει η διατροφή!

Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων του προγράμματός μας. Επιπλέον σύμμαχος στη δύσκολη αυτή προσπάθεια είναι οι δοκιμασμένες τεχνικές προπόνησης και τα μικρά μυστικά της πρακτικής εφαρμογής.

Ελαφριά προπόνηση- αυστηρή τεχνική

Δεν είναι τυχαίο πως οι καλύτεροι αθλητές  σωματικής διάπλασης , αποφεύγουν να φτάνουν στα όρια τους στις προπονήσεις με βάρη.  Ένας από τους κυριότερους λόγους που γίνεται αυτό είναι για να επιτευχθεί η αυστηρή τεχνική εκτέλεσης των ασκήσεων

Η προπόνηση με ελεύθερα βάρη ενεργοποιεί περισσότερους μύες από ότι τα μηχανήματα

Τα ελεύθερα βάρη απαιτούν την συμμετοχή περισσότερων μυών, εκτός εκείνων της στοχευμένης μυϊκής ομάδας, ούτως ώστε να σταθεροποιηθεί το βάρος όταν το μετακινείτε. Με τα μηχανήματα, η πορεία του βάρους περιορίζεται και ελέγχεται από τη δομή του μηχανήματος και χρειάζονται λιγότεροι δευτερεύοντες μύες κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Μπορείτε να έχετε ποικιλία και αποτελέσματα συνδυάζοντας στο πρόγραμμα γυμναστικής σας ελεύθερα βάρη και μηχανήματα.

Αρνητικές επαναλήψεις

Οι αρνητικές επαναλήψεις αφορούν την πλειομετρική συστολή του μυ, δηλαδή την φάση κατά την οποία ο μυς επιμηκύνεται. Οι αρνητικές επαναλήψεις αποτελούν «must» σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής με βάρη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφαρμογή των αρνητικών επαναλήψεων στις πιέσεις στήθους. Η αρνητική επανάληψη είναι το κατέβασμα και όχι το ανέβασμα της μπάρας. Ουσιαστικά μιλάμε για μια υπερπροσπάθεια, στην οποία στοχεύουμε στον έλεγχο του βάρους, επιβάλλοντας το ρυθμό καθόδου.

Έχει αποδειχθεί, ότι κατά την πλειομετρική συστολή ο μυς «δουλεύει» πολύ περισσότερο απ’ ότι κατά την μειομετρική και το νευρομυϊκό σύστημα αναπτύσσει μέχρι και 35% περισσότερη δύναμη.

Αργός ρυθμός εκτέλεσης

Ο αργός ρυθμός εκτέλεσης των ασκήσεων στις προπονήσεις με βάρη είναι βασική προϋπόθεση της υπερτροφίας. Εάν προσπαθήσουμε να υπερνικήσουμε μια αντίσταση δυο φορές με διαφορετικό ρυθμό εκτέλεσης, θα καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Κρατώντας την αντίσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνουμε τη συνολική επιβάρυνση.

Μικρή διάρκεια προπόνησης

Δεν υπάρχει σοβαρό πρόγραμμα προπόνησης με βάρη, το οποίο να έχει μεγάλη διάρκεια. Οι προπονήσεις διαρκούν λίγο και έχουν εκρηκτικό ρυθμό εκτέλεσης. Τα διαλείμματα είναι πολύ συγκεκριμένα και ο χρόνος αποθεραπείας μεταξύ των ασκήσεων περιορισμένος. Εάν μιλήσουμε με νούμερα η προπόνηση αντιστάσεων ξεκινά από σαράντα πέντε λεπτά και μπορεί να φτάσει στη μια ώρα και ένα τέταρτο. Στους χρόνους αυτούς δεν υπολογίζουμε τη προθέρμανση και την αποθεραπεία.

Η προπόνηση με βάρη και αντιστάσεις δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αλλά κυρίως υγείας. Εντάσσοντάς τη στο πρόγραμμα γυμναστικής σας σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, όχι μόνο θα εντυπωσιαστείτε από τα αποτελέσματα , αλλά θα αισθάνεστε και πιο υγιείς.