Η εποχή του φθινοπώρου είναι ως γνωστό η πιο ύπουλη. Είναι η εποχή κατά την οποία τη μέρα ζεσταινόμαστε ενώ το βράδυ πέφτει η θερμοκρασία. Έτσι πολύ εύκολα μπορεί να πέσουμε στην παγίδα να αρρωστήσουμε. Παρακάτω σε δίνω κάποιες συμβουλές για να προστατευτείτε από τις ιώσεις όσο είναι νωρίς.

Ζακετούλα για το κρύο

Πολύ πρακτικό είναι να μεταφέρουμε μια ζακετούλα μαζί μας. Στο αυτοκίνητο, στο γραφείο, στη βόλτα. Εφόσον ο καιρός αυτή την περίοδο είναι άστατος, τι πιο εύκολο από το να έχουμε μια ζακέτα μαζί μας. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι μέχρι να επιστρέψουμε στο σπίτι δεν θα μας επηρεάσει το κρύο.

Συμβουλές για προστασία

Οι περισσότεροι ιοί μεταδίδονται με την επαφή. Πρώτος κανόνας να προστατευτούμε από την μετάδοσή τους είναι η προσωπική υγιεινή. Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή. Όταν μπαίνουμε σπίτι να πλενόμαστε ούτως ώστε να απαλλασσόμαστε από τυχόν ιούς που κυκλοφορούν σε δημόσιους κυρίως χώρους. Καλό είναι να μεταφέρουμε ένα αντισηπτικό μαζί μας ειδικά αν μένουμε έξω πολλές ώρες.

Τακτική άσκηση

Η τακτική άσκηση διατηρεί το σώμα μας υγιές και αντισταθμίζει τον σύγχρονο καθιστικό τρόπο ζωής. Αν γυμναζόμαστε τακτικά έχουμε μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουμε, αφενός μεν γιατί μειώνουμε τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό μας και αφετέρου γιατί δυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας.

Διατροφή πλούσια σε βιταμίνες

Σωστή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες ενδείκνυται για την προστασία του οργανισμού μας. Ειδικά η βιταμίνη C μπορεί να μας προστατέψει από τις ιώσεις. Εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, βατόμουρα. Φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου και ψευδαργύρου, στοιχείων με ρόλο-«κλειδί» στην καταπολέμηση των ιών.

Φροντίζουμε ώστε οι χώροι στους οποίους μένουμε για αρκετές ώρες (δουλειά, σχολείο κλπ) να αερίζονται. Ο καθαρός αέρας εφόσον ανακυκλώνεται αποτρέπει τα μικρόβια να παραμείνουν στο χώρο.

Ύπνος ο απαραίτητος

Τέλος χρωστούμε στον εαυτό μας ξεκούραση και σωστό ύπνο. Οι ώρες ύπνου που χρειάζεται ο οργανισμός μας ανάλογα με την ηλικία είναι απαραίτητες. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και το Σαββατοκύριακο. Για χουζούρεμα, παραμονή στο σπίτι και αναπλήρωση των ωρών ξεκούρασης μας.

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!