Στον τόπο μας, λόγω του παρατεταμένου καλοκαιριού, τις ήπιες θερμοκρασίες και τις ημέρες ηλιοφάνειας, καθυστέρησε και το κύμα της εποχικής γρίπης. Διαβάστε τι λένε οι γιατροί για… Προφύλαξη από γρίπη και ιώσεις.

Μέρα με τη μέρα όμως οι θερμοκρασίες πέφτουν και από την τελευταία εβδομάδα Νοεμβρίου θα έχουμε καιρικές συνθήκες επικίνδυνες για ιώσεις.

Πρώτα τους «θύματα» είναι τα μωράκια και τα νήπια, ειδικά όσα πάνε παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο, καθώς εκεί όπου μαζεύονται πολλά μικρά παιδιά, τα μικρόβια κάνουν πάρτι.

Οι πιο ευάλωτοι στις ιώσεις

Τα παιδιά είναι οι ιδανικοί φορείς των μικροβίων της γρίπης, του κρυολογήματος, της γαστρεντερίτιδας και, μόλις μπουν στο σπίτι, κολλούν πρώτα τον παππού και τη γιαγιά, που λόγω ηλικίας είναι πιο ευάλωτοι, και μετά τη μαμά και τον μπαμπά.

Όλα αρχίζουν με ένα γρατζούνισμα στον λαιμό, βήχα, μπούκωμα στη μύτη, κακοδιαθεσία, και ακολουθεί πυρετός, μυαλγία, πόνος στο κεφάλι ή στην κοιλιά, ανάλογα με το ένοχο μικρόβιο.

Μόνο ο εμβολιασμός…

Ο προληπτικός εμβολιασμός βοηθά να μην κολλήσουν ιώσεις και λοιμώξεις τα παιδιά, να μην τις φέρουν στο σπίτι και να μην πάρουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, μεγάλες δόσεις αντιβιοτικών.

Τα αντιβιοτικά οδηγούν σε ακόμα πιο ανθεκτικά μικρόβια και πιο επικίνδυνες λοιμώξεις. Ο καλός καιρός δεν ξορκίζει τις ιώσεις, αυτό μόνο ο προληπτικός εμβολιασμός μπορεί να το κάνει.

Γι’ αυτό και οι γιατροί συστήνουν σε όλους να έχουν ολοκληρώσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό εντός Νοεμβρίου και μάλιστα στις αρχές του μήνα!

Ο εμβολιασμός για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Χάρη στον εμβολιασμό μειώνουμε και το παγκόσμιο πρόβλημα των ανθεκτικών μικροβίων που σκοτώνουν εντός κι εκτός νοσοκομείων.

Το κρυφό «ατού» των εμβολίων

Αν και κάποια εμβόλια γίνονται μόνο μία φορά, τα περισσότερα χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις για να προκαλέσουν ανοσία διαρκείας.

Οι γονείς είναι συνήθως πολύ τυπικοί με τα εμβόλια των βρεφών γιατί φοβούνται. Καθώς όμως τα παιδιά τους μεγαλώνουν και δυναμώνουν, αρχίζουν να παραμελούν τις αναμνηστικές δόσεις.

Αυτό δημιουργεί «κενά» στο τείχος ανοσίας που χτίζει το εμβόλιο και, όπως ισχύει για κάθε τείχος με κενά, τελικώς καταρρέει.

Άρα, το μήνυμα είναι πως πρέπει να ακολουθούμε κατά γράμμα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Σωστή ατομική υγιεινή

Τι άλλο χρειαζόμαστε; Ο οδηγός καλής υγείας, εκτός από τον εμβολιασμό, περιλαμβάνει τη σωστή ατομική υγιεινή που είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ζούμε σε κοινόχρηστους χώρους μαζί με πλήθος άλλων ανθρώπων.

Τα αντισηπτικά μαντηλάκια και τζελ – χωρίς να μας πιάνει πανικός – είναι χρήσιμα για να καθαρίζουμε τα χέρια μας. Επίσης και αντικείμενα όπως το τηλεκοντρόλ, το ακουστικό του τηλεφώνου, τα ακουστικά.  Ακόμα όταν κρατάμε οτιδήποτε πιάνουν πολλά χέρια.

Επίσης, πρέπει πάντα να πλένουμε τα χέρια μας προτού φάμε κάτι. Πρέπει να φταρνιζόμαστε ή να βήχουμε σε μαντίλι που πετιέται, στον αγκώνα μας (μέσα σε ρούχο) ή εσωτερικά. Εννοείται ότι αμέσως μετά το ρούχο πάει για πλύσιμο.

Πηγή: Το κείμενο αυτό, Προφύλαξη από γρίπη και ιώσεις, είναι βασισμένο σε συγγράμματα Ελλήνων παθολόγων και πνευμονολόγων.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.