Η προσπάθεια να διατηρήσεις τις ισορροπίες στα περιβάλλοντα τα οποία δραστηριοποιείσαι, συνοδεύεται από καταπόνηση. Τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά υπάρχει φθορά ωστόσο υπάρχουν και οι τρόποι να ορθοποδήσεις νικώντας την κούραση.

Τρεις άσοι στο μανίκι σου είναι οι εξής:

Ισορροπημένη διατροφή

Το σώμα μετατρέπει το φαγητό σε καύσιμο και ενέργεια επομένως η ποιότητά του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Προσλαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά στοιχεία τότε παρέχεις την σωστή πρώτη ύλη στον οργανισμό σου. Σε αντίθετη περίπτωση τότε το… βραχυκύκλωμα είναι θέμα χρόνο. Σύμφωνα με τον Dr. Joseph Feuerstein «η απουσία φυτοθρεπτικών συστατικών είναι σαν να βάζεις φθηνό καύσιμο σε ένα πολυτελές αυτοκίνητο». Πολύ απλά, δεν θα μπορεί να έχει την επιθυμητή απόδοση. Φρούτα και λαχανικά θα σε ανανεώσουν, νικώντας την κούραση.

Μείωσε τις πηγές του άγχους

Προφανώς αν έχεις θέσει υψηλούς στόχους στη ζωή σου, αυτοί δεν μπορούν να επιτευχθούν «αναίμακτα». Θα υπάρχουν στιγμές που θα αμφισβητήσεις τον ίδιό σου τον εαυτό όταν λοξοδρομείς από το μονοπάτι της επιτυχίας και το άγχος θα στοιβαχθεί. Αν δεν το αντιμετωπίσεις έγκαιρα, η συσσωρευμένη κούραση θα ανοίξει την πόρτα σε ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη. Ο Dr. David Spiegel επεκτείνει τις συνέπειες και στο σώμα καθώς διατυπώνει την άποψη ότι άτομα με κατάθλιψη τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας, διαταραχή ύπνου σαν να «μαγνητίζουν» προβλήματα.

Μηδαμινή ή υπερβολική άσκηση

Το «παν μέτρον άριστον» ισχύει και στην περίπτωση της σωματικής άσκησης καθώς υπάρχει και η λεπτή γραμμή η οποία όταν ξεπεραστεί, καθιστά τη δραστηριότητα αυτή ζημιογόνα. Η λογική λέει ότι η αποφυγή ξοδέματος ενέργειας με άρση βαρών δεν μπορεί να συνδέεται με κούραση. Παρόλ’ αυτά ο Dr. Joseph Feuerstein υπενθυμίζει ότι 30 λεπτά άσκησης υποβοηθούν τη λειτουργία της καρδίας ενώ ανεβάζουν τις αντοχές σου στην επιτέλεση βασικών εργασιών. Από την άλλη πλευρά, αν προπονείσαι ατελείωτες ώρες και παραμελείς την αποκατάσταση, τότε και πάλι φτάνεις σε καταπόνηση. Όταν το σώμα έχει εξαντλήσει τα αποθέματα ενέργειας, τότε πολύ απλά δεν μπορεί να πάει παραπέρα.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.