Είναι πολύ σημαντικό για την γενικότερη, καλή υγεία μας, να φροντίζουμε την υγεία του στόματος και των δοντιών μας καθημερινά. Με σωστή φροντίδα, μπορούμε να αποφύγουμε την δύσοσμη αναπνοή, την φθορά των δοντιών, αλλά και την ουλίτιδα.

Οι φλεγμονές προκαλούν ουλίτιδα

H ουλίτιδα προκαλείται από φλεγμονές που συμβαίνουν όταν ο αριθμός των βακτηρίων στο στόμα αυξάνεται επικίνδυνα, με αποτέλεσμα τα ούλα μας να κοκκινίζουν και να πρήζονται. Αν πάσχετε από ουλίτιδα, τα ούλα σας μπορεί να ματώνουν πολύ εύκολα κατά το βούρτσισμα, την χρήση οδοντικού νήματος ή οδοντογλυφίδας. Η ουλίτιδα μπορεί  πολλές φορές να θεραπευτεί, αλλά πρέπει να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο ο οποίος θα καθαρίσει τα δόντια σας από τα βακτήρια που έχουν συσσωρευθεί.

Αν δεν δείξουμε την ανάλογη προσοχή και η ουλίτιδα και αφεθεί εκτός ελέγχου, τότε μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, με τα βακτήρια να προχωρούν ακόμα πιο βαθιά, κάτω από τα ούλα, προκαλώντας περιοδοντίτιδα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η περιοδοντίτιδα μπορεί να σας καταστρέψει τα δόντια σας.

Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει πως η περιοδοντίτιδα σχετίζεται άμεσα με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πάσχουμε από αυτά.

Μερικά από αυτά είναι:

Καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό

Διαβήτης

Άνοια

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Πρόωρος τοκετός

Στον οδοντίατρο σας

Καλό θα ήταν αν κλείνατε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο σας για καθαρισμό δοντιών μια φορά στους έξι μήνες. Ο κίνδυνος, όμως, είναι διαφορετικός για τον καθένα, και – προφανώς – σχετίζεται με το πόσο τακτικά και προσεκτικά φροντίζετε το στόμα και τα δόντια σας.

Συμβουλές για υγιή  δόντια και στόμα

Βουρτσίστε απαλά τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα. Μία φορά μετά το πρωινό και μία φορά πριν πέσετε για ύπνο. Η βούρτσα σας δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη και σκληρή, και προσπαθήστε να κάνετε μικρές, κυκλικές κινήσεις. Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αλλάζετε βούρτσα τακτικά. Η φθαρμένη και η σκληρή βούρτσα καταστρέφει τα ούλη.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αν σας δυσκολεύει η χρήση του, ζητήστε βοήθεια από τον οδοντίατρό σας, καθώς πολλοί άνθρωποι κατά λάθος τραυματίζονται λόγω κακής χρήσης.

Η χρήση στοματικού διαλύματος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το οδοντικό νήμα, αλλά και πάλι είναι καλύτερο από το τίποτα. Συνεπώς, ένα μπουκάλι στο σπίτι για τις μέρες που δεν προλαβαίνετε να χρησιμοποιήσετε νήμα, είναι απαραίτητο.

Μην καπνίζετε. Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί τεράστια φθορά στα δόντια και επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας.

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά, ιδανικά δύο φορές τον χρόνο, για καθαρισμό αλλά και προληπτικό έλεγχο.