Τα στατιστικά λένε ότι 4 στους 5 ενήλικες εμφανίζουν πόνο στην πλάτη κάποια στιγμή στη ζωή τους και αποτελεί τον δεύτερο πιο συνηθισμένο λόγο επίσκεψης στον γιατρό. Πόνος στην πλάτη  και τρόποι ανακούφισης – πρόληψης. 

Αυτό που κυρίως ευθύνεται για τον πόνο στην πλάτη είναι η κακή στάση του σώματος ειδικά στον χώρο της εργασίας. Οι μορφές αυτού του πόνου διαφέρουν, αλλά κυρίως είναι ένας οξύς πόνος που δυσκολεύει και τον ύπνο.

Βελτιώνεται μετά από λίγο καιρό

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος στην πλάτη βελτιώνεται μετά από λίγες μέρες ή εβδομάδες και σπάνια απαιτείται κάποιο είδος χειρουργείου.

Από προσωπική εμπειρία σας συστήνω να αποφύγετε οποιανδήποτε επέμβαση στην πλάτη σας για ευνόητους λόγους. Εκτός βέβαια αν ο γιατρός σας επιμένει, ότι είναι αναγκαίο.

Αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης και ανακούφισης

Ορισμένες στρατηγικές αυτοβοήθειας όπως οι παρακάτω αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη και ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη.

Κάντε… ραχιαίους

Οι ιδανικότερες ασκήσεις σε αυτή την περίπτωση είναι οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι. Οι ραχιαίοι έχουν άμεση σχέση με την πλάτη μας και οι κοιλιακοί βοηθούν στην στήριξη της σπονδυλικής μας στήλης, καθώς επίσης παίρνουν αυτοί ένα μεγάλο μέρος του βάρους, ανακουφίζοντας την πλάτη από την πίεση.

Ύπνος σε ένα καλό κρεβάτι

Κι όμως έχει σημασία το πού κοιμόμαστε. Πολλές φορές, αποκοιμιόμαστε στον καναπέ και αυτό το νιώθουμε την επόμενη μέρα στην πλάτη. Από την άλλη, πολλά στρώματα είναι αρκετά σκληρά για την σπονδυλική μας στήλη.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι τα πιο μαλακά στρώματα ανακουφίζουν περισσότερο την πλάτη μας με αποτέλεσμα λιγότερο πόνο. Χρειάζεται επίσης να προσέχουμε τα μαξιλάρια που χρησιμοποιούμε να μη μας σηκώνουν ψηλά τον αυχένα μας.

Μην σηκώνετε πολλά βάρη

Εδώ αναφερόμαστε κυρίως στις τσάντες που μεταφέρουμε σε καθημερινή βάση. Το βάρος που μεταφέρουμε στην πλάτη μας δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του σωματικού μας βάρους.

Το παραπάνω βάρος ασκεί μεγαλύτερη και επικίνδυνη πίεση στην σπονδυλική μας στήλη. Μην επιλέγετε τσάντες που κρέμονται από τον έναν ώμο, αλλά επιλέξτε σακίδια με καλή ισορροπία και κατανομή του βάρους.

Πάρτε έξτρα βιταμίνη Κ

Χρειαζόμαστε έξτρα βιταμίνη Κ, που τη βρίσκουμε στα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως στο σπανάκι, αλλά και στο μπρόκολο. Η βιταμίνη αυτή ενισχύει την διαδικασία απορρόφησης του ασβεστίου από το σώμα μας, απαραίτητο για την οστική μας υγεία.

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!