Πολλή κουβέντα γίνεται σχετικά με το αν τελικά είναι καλύτερο να πιεις τον χυμό ή να φας το φρούτο.Τελικά πόσες θερμίδες έχουν φυσικοί χυμοί και φρουτοσαλάτες.

Αφού πρώτα ξεκαθαρίσουμε πως μιλάμε για φυσικούς χυμούς που θα στύψεις μόνος σου, χωρίς να τους προσθέσεις τίποτα. Και όχι για χυμούς του εμπορίου, πάμε να δούμε πόσες θερμίδες έχουν οι μεν και τα δε.

Οι χυμοί

Ένας γενικός κανόνας λέει πως οι χυμοί λαχανικών περιέχουν μακράν λιγότερες θερμίδες από τους χυμούς φρούτων.

Για παράδειγμα, ένα ποτήρι του κρασιού χυμός καρότου αποδίδει μόλις 45 θερμίδες. Το ίδιο ποτήρι γεμάτο με χυμό πορτοκάλι περιέχει 85 θερμίδες.

Ένα μεγάλο ποτήρι με χυμό μπανάνας ανεβάζει τις θερμίδες στις 240, ενώ ένα smoothie με μπανάνα και γάλα χαμηλό σε λιπαρά έχει 180 θερμίδες. Αντίστοιχα, ένα μεγάλο ποτήρι με χυμό δαμάσκηνου έχει 280 θερμίδες, ενώ με χυμό μήλου 120 θερμίδες.

Μια λεμονάδα, με δύο λεμόνια και δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη έχει 90 θερμίδες.

Δηλαδή είναι καλύτερα να τρώω φρούτα;

Οι φρέσκοι  χυμοί έχουν περισσότερες θερμίδες και φρουκτόζη σε σχέση με τα φρούτα ανά μερίδα, γιατί είναι πιο συμπυκνωμένοι.

Επίσης, στύβοντας τα φρούτα αντί να τα τρώτε χάνετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη σάρκα και τον φλοιό τους.

Ο χυμός πορτοκάλι, για παράδειγμα, περιέχει πολύ λιγότερες φυτικές ίνες από ένα ολόκληρο πορτοκάλι. Και οι φυτικές ίνες μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι «γλιτώνουμε» θερμίδες και από αλλού.

Γιατί λέμε ότι οι χυμοί μας στερούν φυτικές ίνες;

Γιατί, όταν βάζουμε ένα φρούτο ή λαχανικό στον αποχυμωτή, οι φυτικές του ίνες δεν μπορούν να περάσουν όλες μέσα.

Συνεπώς στερούμαστε μεγάλες ποσότητες αυτού του θρεπτικού συστατικού που βοηθάει στην πέψη και στο αδυνάτισμα».

Πόσες θερμίδες έχουν τα φρούτα;

Η σύντομη απάντηση είναι «εξαρτάται τα φρούτα». Εκατό γραμμάρια ανανά έχουν 50 θερμίδες, 100 γραμμάρια σταφυλιού 67, ενώ 100 γραμμάρια μπανάνας 88,7 θερμίδες.

Η αντίστοιχη ποσότητα ακτινιδίου έχει 61 θερμίδες, πεπονιού 33,7, καρπουζιού 30,4, μάνγκο 59,8 και ροδάκινου 39,4.

Τα 100 γραμμάρια κεράσια έχουν 50 θερμίδες, ενώ οι φράουλες στην ίδια ποσότητα 32,5.

 

Διαβάστε επίσης Διατροφή για καλύτερη γυμναστική

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.