Απλές λύσεις για να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού και να ελέγξετε την όρεξή σας.

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το να περιορίσετε την όρεξή σας είναι η συνταγή για την επιτυχία.

Ωστόσο, η όρεξη δεν είναι κάτι εύκολο να περιοριστεί, και οι γρήγορες λύσεις δεν βοηθούν. Αντί αυτού, μπορείτε να διαχειριστείτε την όρεξή σας με τις καθημερινές σας επιλογές τροφίμων και τις ρουτίνες γεύματος.

Πιείτε νερό πριν το γεύμα

Η πλήρωση με νερό πριν το γεύμα μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων.

Εκτός από τη μείωση της όρεξης σας, άφθονο νερό φέρνει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση και προκαλείται από το νερό.

Φάτε ένα μήλο

Ορισμένα στερεά τρόφιμα, όπως το μήλο, επίσης βοηθούν στην καταστολή της όρεξης αν καταναλωθούν πριν το γεύμα.

Ένα μεγάλο μήλο περιέχει λιγότερες από 100 θερμίδες, το οποίο αντισταθμίζεται από τα αποτελέσματα που δρουν στην όρεξη..

Φάτε σούπα ή σαλάτα

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν σούπα λαχανικών 15 λεπτά πριν το γεύμα μείωσαν τη θερμιδική τους πρόσληψη κατά 20%, βρήκε μια μελέτη του Νοεμβρίου 2007 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite.

Φάτε πολλές φυτικές ίνες

Η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε ίνες στη διατροφή σας είναι καλή για την υγεία σας και συγκεκριμένα τρόφιμα αυξάνουν την αίσθηση κορεσμού.

Οι λίγοι τύποι ινών που συνδέονται άμεσα με τον κορεσμό περιλαμβάνουν σίκαλη ολικής αλέσεως, πίτουρο σίκαλης και ίνες που βρίσκονται σε βρώμη και κριθάρι.

Το ανθεκτικό άμυλο, ένας τύπος υδατάνθρακα που αντιστέκεται στην πέψη, μπορεί επίσης να αυξήσει την κορεσμό. Τα τρόφιμα που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο περιλαμβάνουν πράσινες μπανάνες, λευκά φασόλια, φακές και ρύζι.

Περισσότερος ύπνος, λιγότερα σνακ

Ο περισσότερος ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την όρεξή σας.

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί στέρηση ύπνου τρώνε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, ιδιαίτερα όταν τρώνε ενδιάμεσα από τα γεύματα.

Μοιραστείτε το φαγητό σας

Μια κοινή αλλά αποτελεσματική τακτική  είναι να πάρετε ένα μικρό πιάτο. Έτσι, όταν έρθει η σειρά σας να φάτε δεν θα υπερφορτώσετε τη μερίδα σας.

Μέχρι τη στιγμή που θα τελειώσετε αυτό που είναι μπροστά σας, η όρεξή σας θα πρέπει να έχει ικανοποιηθεί, έτσι δεν θα επιστρέψετε στο τραπέζι.

Ομοίως, το να επιλέγετε μικρότερα πιάτα, για χρήση στο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε τον έλεγχο της όρεξης σας.

Αν και αυτή η στρατηγική δεν λειτουργεί για όλους, το μέγεθος του πιάτου μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Συνεχίστε να μασάτε

Ακόμη και αν οι άλλοι σας αποδοκιμάζουν, η τσίχλα (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη) μπορεί να ξεγελάσει την όρεξή σας, σύμφωνα με αρκετές μελέτες.

Η διέγερση της μάσησης, ακόμη και χωρίς γεύση, οσμή ή κατάποση, μπορεί να επηρεάσει τα κυκλώματα ανταμοιβής και να βοηθήσει στην πρόληψη της παρορμητικής κατανάλωσης.

Ισορροπήστε τη διατροφή σας

Η πρωτεΐνη θεωρείται η πιο χορταστική από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, με τα άλλα δύο να είναι τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες.

Επειδή τα λιπαρά απελευθερώνονται πιο αργά στο στομάχι, το να προσθέσετε λίγο περισσότερο λίπος στη διατροφή μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώσετε πλήρεις για λίγο περισσότερο.

 

Διαβάστε επίσης Έλλειψη σιδήρου και άσκηση

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.