Όσο κι αν η άσκηση είναι μέρος της καθημερινότητάς σου, τα απρόοπτα τα οποία σε εμποδίζουν από του να ολοκληρώσεις μιαν προπόνηση, μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή. Μια αντίδραση του οργανισμού σου η οποία μπορεί να παρουσιαστεί σε μέρη όπως η κνήμη και ο τετρακέφαλος, είναι η κράμπα κάνοντας την εμφάνισή της είτε κατά τη διάρκεια της άσκησης, είτε κατά το διάστημα της αποκατάστασης.

Προκειμένου να μην πέσεις… θύμα αυτής της δυσάρεστης κατάστασης, αρχικά οφείλεις να πίνεις μπόλικο νερό. Άλλωστε η αφυδάτωση είναι μια από τις κυριότερες αιτίες οι οποίες οδηγούν σε κράμπα και μυϊκούς σπασμούς, με το σώμα σου να σου στέλνει ακριβώς το μήνυμα ότι απαιτεί υγρά. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι αλλά και σε χώρους χωρίς τον κατάλληλο κλιματισμό, οι κράμπες δύναται να εμφανιστούν συχνότερα μιας και αποβάλλεις μέσω του ιδρώτα στοιχεία όπως το νάτριο και το κάλιο, με τον οργανισμό σου να ανάβει κόκκινο προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα.

Ένα επιπλέον μέτρο πρόληψης είναι η έμφαση στην προθέρμανση προκειμένου να προετοιμάσεις το σώμα σου για την απαιτητική συνέχεια. Όταν πέφτεις με τα… μούτρα στην άσκηση τότε εκθέτεις τον οργανισμό σου σε μιαν κατάσταση η οποία δεν διαφέρει από την αντιμετώπιση ενός κινδύνου και έτσι ο αμυντικός μηχανισμός λειτουργεί μέσω των κραμπών. Βεβαίως η παράλειψη της δυναμικής προθέρμανσης η οποία μπορεί να περιλαμβάνει άλματα και άρση αλτήρων, δύναται να συνοδευτεί και με κάτι σοβαρότερο όπως ένας τραυματισμός.

Όσον αφορά το διατροφικό κομμάτι, ο μύθος της, δια ροπάλου, αποφυγής των υδατανθράκων μπορεί και αυτός να συνεισφέρει στη συχνότητα παρουσίας κραμπών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Πέραν λοιπόν από την πρωτεΐνη η οποία αποτελεί το δομικό υλικό προς ανάπλαση των κατεστραμμένων μυϊκών ινών μετά από μιαν προπόνηση, το γλυκογόνο αποτελεί και καύσιμο αλλά και στοιχείο το οποίο δεν πρέπει να απουσιάζει κατά το διάστημα της ανάπαυσής του. Σε περίπτωση μη πρόσληψης αρκετών υδατανθράκων, πολύ απλά ο οργανισμός σου θα επιχειρήσει να βάλει φραγμό στην απουσία ενέργειας, με εκδήλωση κράμπας.