Ο Σακχαρώδης Διαβήτης χαρακτηρίζεται από την αύξηση του σακχάρου του αίματος και οφείλεται στην έλλειψη της ινσουλίνης. Είναι μία ορμόνης που παράγεται από τα β κύτταρα του παγκρέατος και επιτρέπει στον οργανισμό να χρησιμοποιεί την ενέργεια που του παρέχει η τροφή.

Στην Ευρώπη 22,5 εκατομμύρια άτομα έχουν διαβήτη και περίπου 21 εκατομμύρια άτομα στην Αμερική. Αυτός ο αριθμός αποτελεί το 7% του πληθυσμού. Στην Κύπρο το ποσοστό των ατόμων με διαβήτη με βάση πρόσφατη μελέτη είναι περίπου 10,3% του πληθυσμού.

Η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή – μαζί με την καθιστική ψυχαγωγία μπροστά σε οθόνες – αποτελούν τους δύο βασικούς ενόχους για την εμφάνιση του διαβήτη.

Οι έρευνες πάντως φανερώνουν πως η καθημερινή άσκηση διάρκειας μιας ώρας, μαζί με την υγιεινή διατροφή, μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 60%.

Το άγχος και η ρύπανση

Ένας άλλος συνήθης ύποπτος για την επιδημία του αιώνα είναι το άγχος, ειδικά το άγχος που κλέβει τον ύπνο, καθώς επιβεβαιωμένα «φτιάχνει» διαβήτη στα άτομα με προδιάθεση.

Επίσης, η ρύπανση της ατμόσφαιρας ενοχοποιείται για τον διαβήτη, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να στέλνει ηχηρό μήνυμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που δεν κάνει τίποτα για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Aν όλα τα κράτη φρόντιζαν να μειώσουν τους ρύπους της ατμόσφαιρας, θα ελαττώνονταν τα περιστατικά διαβήτη και θα εξοικονομούσαμε 140 εκατ. δολάρια ετησίως.

Έχουμε αρκετό δρόμο για την πρόληψη – αντιμετώπιση

Από τους ασθενείς που γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη, το 62% έχει ρυθμισμένο σάκχαρο, το 65% ρυθμισμένη πίεση και το 72% ρυθμισμένη LDL χοληστερόλη, αλλά μόνο το 30% έχει καταφέρει να διατηρήσει και τους τρεις παράγοντες κινδύνου σε καλή ρύθμιση.

Συνεπώς, έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο για να ανεβάσουμε τον πήχη στην πρόληψη και στη σωστή αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Από τα σχολεία και την οικογένεια

Οι παρεμβάσεις για την πρόληψη του διαβήτη πρέπει να γίνουν στα σχολεία αλλά και στην οικογένεια, με σημαντικότερη το δίδαγμα στα παιδιά ότι πρέπει να ασκούνται, να επιλέγουν υγιεινά σνακ και να ξεκολλούν από τάμπλετ και ΡlayStation.

Μία ώρα άσκηση την ημέρα αποτελεί την καλύτερη μη φαρμακευτική παρέμβαση για την πρόληψη του διαβήτη. Οι ειδικοί στέλνουν το μήνυμα πως το τρέξιμο σε κάθε λογής δρομικά γεγονότα αποτελεί ελιξίριο υγείας.

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης (Σ.Δ.)

Είναι μία μεταβολική πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί ορθά την ορμόνη ινσουλίνη με αποτέλεσμα την αύξηση της γλυκόζης (του σακχάρου) του αίματος. Η κατάσταση αυξημένης γλυκόζης στο αίμα ονομάζεται υπεργλυκαιμία.

Η γλυκόζη αποτελεί ένα από τα κύρια καύσιμα του οργανισμού μας και ο ρόλος της ινσουλίνης είναι να «ξεκλειδώνει» τα κύτταρα του οργανισμού και να επιτρέπει στην γλυκόζη να εισέλθει σ’ αυτά και να τους παρέχει ενέργεια.

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλότερα από τα φυσιολογικά τότε αυξάνουν τους κινδύνους βλάβης σε διάφορα όργανα και ιστούς του σώματος (καρδιά, μάτια, νεφρά, νεύρα, αγγεία κλπ).

Οι βλάβες αυτές μπορούν να αποφευχθούν εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειωθούν και διατηρηθούν σε τιμές που είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στις φυσιολογικές.

Επιδημιολογία

Υπολογίζεται ότι περίπου 200 εκατομμύρια άτομα έχουν διαβήτη ανά την υφήλιο και σε 20 περίπου χρόνια 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν διαβήτη.

Το 1/3 των ατόμων με διαβήτη δεν γνωρίζει ότι έχει διαβήτη. Η διάγνωση γίνεται συνήθως 4-7 χρόνια μετά την εμφάνιση του διαβήτη.

Διάγνωση

Υπάρχουν 2 τρόποι διάγνωσης του διαβήτη. Ο πρώτος είναι η γλυκόζη νηστείας δηλαδή η μέτρηση της γλυκόζης (του σακχάρου) του αίματος το πρωί όταν το άτομο δεν έχει φάει και ο δεύτερος τρόπος είναι με τη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης κατά την οποία το σάκχαρο μετράται 2 ώρες μετά από ένα ειδικό ρόφημα πλούσιο σε γλυκόζη.

Ένα άτομο έχει διαβήτη όταν η γλυκόζη νηστείας είναι άνω του 126 mg/dl σε δύο διαφορετικές μέρες – μετρήσεις ή όταν με την δοκιμασία ανοχής γλυκόζης η γλυκόζη αίματος 2 ώρες μετά το ειδικό ρόφημα είναι πάνω από 200 mg/dl.

Επίσης, η διάγνωση διαβήτη μπορεί να τεθεί όταν 2 τυχαία σάκχαρα αίματος είναι πάνω από 200 mg/dl.

Φυσιολογικό θεωρείται το σάκχαρο νηστείας που είναι κάτω από 100 mg/dl και φυσιολογική η δοκιμασία ανοχής γλυκόζης κατά την οποία το σάκχαρο 2 ώρες μετά το ειδικό ρόφημα είναι κάτω από 140 mg/dl.

Τύποι Σ. Δ.

Διαβήτης τύπου 1:

Συνήθως εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία αλλά δυνατόν να εκδηλωθεί και σε ενήλικες ή ηλικιωμένους. Το πάγκρεας παράγει σε αυτή την περίπτωση πολύ λίγη ή και καθόλου ινσουλίνη. Άτομα με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται ινσουλίνη και αν δεν την παίρνουν αναπτύσσουν μία σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση. 5-10 % των ατόμων με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 1.

Διαβήτης τύπου 2:

Αρχίζει συνήθως στην ενήλικη ζωή. Αυτός ο τύπος διαβήτη εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν είναι επαρκώς ευαίσθητος στην φυσιολογική ή και αυξημένη ποσότητα ινσουλίνης που το πάγκρεας παράγει (αντίσταση στην ινσουλίνη). Επιπρόσθετα με την πάροδο του χρόνου το πάγκρεας παράγει σταδιακά λιγότερη ινσουλίνη από ότι ο οργανισμός χρειάζεται. Παρόλο που ορισμένα άτομα με τύπου 2 διαβήτη χρειάζονται ινσουλίνη, για άλλους αυτό δεν είναι απαραίτητο και μπορούν να ρυθμίσουν το σάκχαρο τους με φάρμακα ή και μόνο με δίαιτα. Περίπου 90% των ατόμων με διαβήτη έχουν τύπου 2 διαβήτη.

Διαβήτης της κύησης:

Είναι ο διαβήτης που παρουσιάζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Tα κριτήρια διάγνωσης διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη είναι πιο αυστηρά επειδή φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου κατά την εγκυμοσύνη ελαττώνονται.

Η γλυκόζη αίματος επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό. 2-4% των εγκύων αναπτύσσουν διαβήτη της κύησης. 20-50% των γυναικών αυτών θα αναπτύξουν διαβήτη στα επόμενα 5-10 χρόνια.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.