Τα δόντια και τα ούλη μας χρήζουν καθημερινής αλλά και λεπτομερής φροντίδας. Οι συνέπειες της αμέλειας φροντίδας του στόματός μας είναι μεγάλες, επώδυνες και κάποιες φορές ανεπανόρθωτες. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες όμως που ίσως αγνοούμε ή αδιαφορούμε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας.

  1. Μαζί με το καθημερινό και λεπτομερές βούρτσισμα των δοντιών, επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Έτσι βγάζετε τυχόν υπολείμματα τροφής από τα δόντια σας. Αν σας δυσκολεύει η χρήση του, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας.
  2. Ένα στοματικό διάλυμα δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το σπίτι. Σίγουρα δεν αντικαθιστά τη χρήση βούρτσας και νήματος, θα λέγαμε όμως ότι τη συμπληρώνει.
  3. Προσέξετε τη διατροφή σας. Τροφές με ζάχαρη είτε στην αρχική της μορφή είτε επεξεργασμένη καλό θα είναι να αποφεύγονται. Επίσης το κάπνισμα και το αλκοόλ περιέχουν ουσίες που βλάπτουν τα δόντια και τα ούλη.
  4. Μαζί με το βούρτσισμα των δοντιών μη ξεχνάτε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα. Πολλά βακτήρια μαζεύονται στη γλώσσα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύκτας όταν κοιμόμαστε. Η αμέλεια στην καθαριότητα της γλώσσας μπορεί να προκαλέσει δυσοσμία στόματος κα περιοδοντίτιδα.
  5. Τέλος, μια φορά το εξάμηνο επιβάλλεται να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας για ένα λεπτομερή καθαρισμό που δεν μπορεί να αντικαταστήσει το καθημερινό βούρτσισμα όσο σχολαστικά κι’ αν γίνεται.

 

Εκτός από τους λόγους αισθητικής που επιβάλλεται να προσέχουμε τα δόντια μας, μην ξεχνάμε ότι πολλές ασθένειες ξεκινούν από την κακή υγιεινή του στόματος. Καρδιοπάθειες, πνευμονία, διαβήτης και πρόωρη άνοια μπορεί να προκληθούν από τη χρόνια αμέλεια της στοματικής μας υγιεινής. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν και κυρίως ας μην βαριόμαστε…

 

Διαβάστε επίσης:

https://lovelife.com.cy/%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1/%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%ae/%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%ae-%ce%b4%cf%8c%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%8c%ce%bb%ce%b7-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b110-%cf%80%cf%81/

 

 

Ακολούθησε το LoveLife και στο Facebook για να παίρνεις ενημερώσεις για όλα τα άρθρα που ανεβαίνουν