Εάν βρίσκεστε ένα βήμα πριν γίνεται χορτοφάγος, vegetarian ή vegan, οι προκλήσεις είναι πολλές. Μπορεί τα οφέλη της χορτοφαγίας να είναι πολλά, όμως είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς σε λιγότερο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Σκέφτεστε να γίνετε χορτοφάγος;
Η χορτοφαγία προλαμβάνει τα χρόνια νοσήματα
Οι περισσότεροι ερευνητές, που έχουν μελετήσει τη σχέση μεταξύ χορτοφαγίας και καλής υγείας έχουν καταλήξει σε παρόμοια, θετικά, αποτελέσματα.
Από τον καλύτερο έλεγχο του βάρους, μέχρι τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και του διαβήτη τύπου 2. Επίσης, οι χορτοφάγοι εμφανίζουν μειωμένες πιθανότητες να ασθενήσουν από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.
Πολλές φορές όμως είναι δύσκολο ακόμη και για τους ειδικούς να διαχωρίσουν τις επιπτώσεις της χορτοφαγίας, από άλλες “καλές” συνήθειες των χορτοφάγων.
Τέτοια παραδείγματα είναι η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, η απουσία καπνίσματος και η φυσική δραστηριότητα. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας δεν αρκεί να είστε χορτοφάγος.
Σκέφτεστε να γίνετε χορτοφάγος;
Υπερκατανάλωση χορτοφαγικών υποκατάστατων
Υποκατάστατα τυριού, κρέατος, αρτοποιημάτων και άλλων τροφίμων, κατακλύζουν την αγορά. Στόχος τους είναι να καλύψουν την ανάγκη για “μη στέρηση”, ενός συνεχώς αυξανόμενου κοινού των χορτοφάγων.
Όμως, η βιομηχανία των χορτοφαγικών προϊόντων, στην προσπάθειά της να δώσει γεύση σε λιγότερο απολαυστικά υλικά, αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη ποσότητα από συστατικά μειωμένης θρεπτικής αξίας.
Η διατροφή μπορεί να καλύψει απόλυτα τις θρεπτικές ανάγκες
Σε γενικές γραμμές, ένα χορτοφαγικό πρότυπο με ποικιλία διαφορετικών τροφίμων είναι ικανό να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των διατροφικών αναγκών του οργανισμού σας.
Μάλιστα είναι πιθανό πως οι χορτοφάγοι καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες τους σε βιταμίνες E και C, φολικό οξύ, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και άλλα συστατικά φυτικής προέλευσης.
Υπάρχει όμως ένα “αλλά”! Ορισμένα διατροφικά συστατικά είτε δεν απορροφώνται εξίσου καλά όταν βρίσκονται στη φυτική τους μορφή, είτε περιέχονται σε μικρότερη ποσότητα στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο σίδηρος. Έτσι, ενώ οι χορτοφάγοι λαμβάνουν την ίδια ή και περισσότερη ποσότητα του μετάλλου από τη διατροφή, η φερριτίνη τους είναι συχνά χαμηλή.
Ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, το ιώδιο και η βιταμίνη D αποτελούν μερικά ακόμη μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία οι χορτοφάγοι θα πρέπει να καλύπτουν προσεκτικά από φυτικές πηγές.
Μία από τις βιταμίνες, που δεν βρίσκεται σε τροφές φυτικής προέλευσης είναι η βιταμίνη Β12. Πρόκειται για ένα απαραίτητο διατροφικό στοιχείο, με μεγάλη σημασία για το νευρικό σύστημα, την καρδιά και την αιμοποίηση.
Η κάλυψη της μπορεί να γίνει μόνο μέσω συμπληρωμάτων διατροφής ή εμπλουτισμένων τροφίμων, όπως τα δημητριακά πρωινού.
Σκέφτεστε να γίνετε χορτοφάγος;
Ο χορτοφάγος και το “άγχος” των πρωτεϊνών
Μία από τις μεγαλύτερες ανάγκες των χορτοφάγων είναι η επαρκής πρωτεϊνική κάλυψη. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως καταναλώνοντας ποικιλία οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών και σπόρων μπορείτε να καλύψετε με ασφάλεια τις απαιτήσεις του σώματος σε απαραίτητα αμινοξέα.
Σκεφτείτε πως ακόμη και τροφές όπως το σπανάκι ή οι πατάτες περιέχουν πρωτεΐνη. Σε μικρότερη μεν, αλλά σημαντική δε ποσότητα!
Έτσι, όταν η κουβέντα έρχεται στην πρωτεΐνη να θυμάστε πως η ποικιλία στη διατροφή εξασφαλίζεται την κάλυψή σας.
Διαβάστε επίσης Άγχος και διατροφή
Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.
Christos Philippou
Ο Χρίστος Φιλίππου γεννήθηκε και ζει μόνιμα στη Λεμεσό. Είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, απόφοιτος πτυχιούχος του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με ειδικότητα «Αθλητισμός Για Όλους».
Επιπρόσθετα, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου “Sport Studies” του United States Sports Academy Alabama με έμφαση στο Sport Nutrition and Personal Training.
Από το 1993 είναι επαγγελματίας γυμναστής με ειδίκευση στο fitness, group fitness – Les Mills instructor, Personal Trainer.
Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την οικογένεια του, το ποδόσφαιρο που λατρεύει, τη μουσική και τον κινηματογράφο.
Πιστεύει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση στη ζωή είναι να ανακαλύψεις ποιος είσαι, ενώ η δεύτερη πρόκληση είναι να είσαι ευτυχισμένος με αυτά που βρήκες.