Το σπαθόχορτο ή το βαλσαμόχορτο, όπως το γνωρίζει αρκετός κόσμος, αποτελεί το κύριο συστατικό του σπαθόλαδου που έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Σπαθόλαδο το θαυματουργό βάλσαμο λοιπόν, αποτελείται από κίτρινα ακτινόμορφα άνθη, που συγκεντρώνουν ωφέλιμα συστατικά.

Οι ιδιότητες του

Την υπερικίνη και την υπερφορίνη, οι οποίες συνεργάζονται στην αύξηση των επιπέδων των διαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη και η νοραδρεναλίνη.

Έτσι διατηρείται η καλή διάθεση και τη συναισθηματική σταθερότητα του ατόμου. Η ουσία υπερικίνη έχει επίσης  αντισηπτική επίδραση κατά των ιών και των βακτηρίων, βοηθώντας την επούλωση των πληγών και την καταπολέμηση των μολύνσεων. Δύο  άλλα συστατικά του, η τανίνη και οι φλαβονόλες που περιέχονται στο βάλσαμο έχουν αντισυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βοηθώντας  στους πόνους της μέσης.

Χρησιμοποιείται επίσης ως αντισπασμωδικό αλλά και για την αντιμετώπιση αϋπνιών και αποτελεί συχνά συνταγογραφούμενο από τους γιατρούς φάρμακο κατά της μελαγχολίας.

Αφέψημα (τσάι)

Το σπαθόχορτο από μόνο του μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα. Δόθηκε πολλές φορές μ ‘ επιτυχία κατά των χρόνιων πνευμονικών κατάρρων, του άσθματος και της φυματίωσης. Βράζουμε μια μικρή ποσότητα ανθέων και βλαστών μαζί με νερό και το διατηρούμε σε δροσερό μέρος. Μπορούμε να το πίνουμε ως τσάι όσο και όποτε χρειαστεί.

Που το βρίσκουμε

Το σπαθόχορτο υπάρχει έξω στους αγρούς. Η κατάλληλη εποχή για μάζεμα του σπαθόχορτου είναι η άνοιξη. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου το σπαθόχορτο ανοίγει τα πανέμορφα κιτρινοχρυσαφιά λουλούδια του. Αφού το μαζέψουμε μπορούμε τώρα να φτιάξουμε μόνοι μας το θαυματουργό σπαθόλαδο. Αφού ξεχωρίσουμε τα λουλούδια του σπαθόχορτου τα βάζουμε μέσα σε ένα γυάλινο βάζο. Στη συνέχεια γεμίζουμε το βάζο μας με ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει τα λουλούδια μας. Κλείνουμε το βάζο με ένα καπάκι και το τοποθετούμε στον ήλιο για 30-40 μέρες.

Το ελαιόλαδο στο βάζο μας θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα μέσα στις πρώτες 48 ώρες και να μεταμορφώνεται από πράσινο σε βαθύ κόκκινο. Όταν περάσουν οι μέρες σουρώνουμε το περιεχόμενο του βάζου ώστε να απομακρύνουμε τα λουλούδια από το βαθυκόκκινο σπαθόλαδο. Έτοιμο το λαδάκι μας!

Αν αυτή η διαδικασία σας ακούγεται χρονοβόρα μπορείτε να το προμηθευτείτε από το φαρμακείο, καταστήματα με αιθέρια έλαια και βιολογικά προϊόντα.

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!