Οι σπόροι chia βρίσκονται πλέον παντού – είτε χύμα, είτε συσκευασμένοι, είτε σε μπάρες δημητριακών, είτε σε σνακ τορτίγιας.

Και είναι λογικό, καθώς αυτή η μικροσκοπική υπερτροφή μπορεί να δώσει στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά τα οποία δύσκολα θα βρούμε σε ένα και μόνο τρόφιμο.

Αρκετοί είναι οι λόγοι για να τους συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

 

Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά

 

Εκτός από τα υγιεινά λιπαρά, τις φυτικές πρωτεΐνες και ίνες, μια μερίδα σπόρων chia περιέχει σχεδόν το 20% της ΣΗΠ για ασβέστιο.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία για τα υγιή οστά και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των μυών, των αιμοφόρων αγγείων, των νεύρων, των ενζύμων και των ορμονών.

Το ασβέστιο είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνο και για την πήξη του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τη διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Μία μερίδα σπόρων chia έχει επίσης περίπου το ένα τρίτο του καθημερινού στόχου πρόσληψης μαγνησίου, μαγγανίου και φώσφορου.

Το μαγνήσιο βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου, ενώ το μαγγάνιο παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και προάγει την υγεία του δέρματος και των οστών.

Ο φωσφόρος βοηθά στη δημιουργία κυτταρικών δομών και λειτουργεί με ασβέστιο για να διατηρεί τα οστά υγιή.

Τριάντα γραμμάρια σπόρων chia περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμινών Β, καλίου και ψευδαργύρου.

Το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της καρδιακής λειτουργίας, της υγιούς αρτηριακής πίεσης και των μυϊκών συστολών, με αποτέλεσμα να θωρακίζει το σώμα απέναντι στις μυϊκές κράμπες.

 

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

 

Από τα 12 γραμμάρια υδατανθράκων στα 30 γραμμάρια σπόρων chia, μια εντυπωσιακή ποσότητα των 10 γραμμαρίων προέρχεται από ίνες. Αυτό είναι το 40% του καθημερινού ελάχιστου στόχου για αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Οι φυτικές ίνες στους σπόρους chia μας προστατεύουν  από τις καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, αυξάνοντας την «καλή» χοληστερόλη HDL, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και αναστέλλοντας τους θρόμβους αίματος.

 

 Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά

 

Τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την υγεία βρίσκονται στους σπόρους chia και είναι γνωστό ότι μας προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.

Αυτή η προστασία βοηθά στην αποφυγή της γήρανσης και προστατεύει τον εγκέφαλο, καθώς το οξειδωτικό στρες είναι ένας αιτιώδης παράγοντας σε ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

 

Είναι καλοί για τα οστά

 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτοί οι ισχυροί σπόροι περιέχουν αρκετές βασικές θρεπτικές ουσίες που συνδέονται με την υγεία των οστών, συμπεριλαμβανομένων του ασβεστίου, του μαγνησίου, του φωσφόρου και του μαγγανίου.

 

Βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

 

Οι σπόροι Chia συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου μετά το γεύμα και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε σταθερότερη και μεγαλύτερης διάρκειας ενέργεια.

 

Υποστηρίζουν την υγιή απώλεια βάρους

 

Οι σπόροι Chia υποστηρίζουν την απώλεια βάρους με διάφορους τρόπους, και μία από αυτές είναι η επίδρασή τους στο σάκχαρο του αίματος και τον κορεσμό, καθώς και η αντιφλεγμονώδης δράση τους.

 

Διαβάστε επίσης Σημάδια που δείχνουν έλλειψη ασβεστίου

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.