Τίποτα δεν μπορεί να αποτελέσει εχθρό της παραγωγικότητας από μια σωρεία αόριστων σκέψεων οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εξημέρωση ενός τρικυμιασμένου μυαλού. Ο Τζαμαϊκανός δάσκαλος Mooji διατύπωσε την άποψη ότι μια σκέψη από μόνη της είναι αδύναμη.

Αντιθέτως η δύναμη ανήκει σε εσένα ώστε να επεξεργαστείς και να αντιληφθείς την ανταπόκριση στην πραγματικότητα. Οφείλεις να αντιληφθείς ότι ένα μυαλό το οποίο δουλεύει, σημαίνει ένα ζωντανό ανθρώπινο οργανισμό.

Επομένως το ζητούμενο δεν είναι να βάλεις το μυαλό στον πάγο, αλλά να το εξημερώσεις.

Παρατήρησε αλλά μην υιοθετήσεις τις σκέψεις

Η προσπάθειά σου να προσπαθήσεις να χαλιναγωγήσεις ένα μυαλό σε λειτουργία είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό. Άλλωστε όσο περισσότερο προσπαθείς να εναντιωθείς σε μια λειτουργία του οργανισμού, τόσο περισσότερο αυτή εντείνεται. Στο κομμάτι των σκέψεων, δεν μπορείς να τις απορρίψεις αλλά μπορείς να βαθμολογήσεις τη σημασία τους. Αν μια σκέψη παίζει συνέχεια στο φιλμ του μυαλού, τότε παρατήρησέ την, κατάγραψέ την και ρώτα τον εαυτό σου αν αξίζει. Η αποτύπωση δε στο χαρτί του τρόπου προσέγγισής σου, είναι εξίσου σημαντική.

Δεν τρέχει τίποτα κακό

Βυθιζόμενος στις σκέψεις και στην προσπάθειά σου για εξημέρωση ενός τρικυμιασμένου μυαλού, μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς και θέματα υγείας. Η έλλειψη συγκέντρωσης και το πλάσιμο σεναρίων, φτιάχνει έναν πλασματικό κόσμο στον οποίο κυριαρχεί το γκρίζο και το μαύρο. Προτίμησε να ερμηνεύσεις την κατάσταση αυτή ως μια διαδικασία προβληματισμού και όχι πόνου. Αν στο τέλος της ημέρας επιμένεις ότι συμβαίνει κάτι κακό, τότε είναι μια καλή ευκαιρία για το ετήσιο ιατρικό check up.

Τύφλα να έχει ο Πινόκιο

Σύμφωνα με την Byron Katie «το κατά πόσον θα υποφέρεις είναι επιλογή». Οι υποθέσεις οι οποίες έρχονται στο μυαλό είναι αντικείμενο προς αμφισβήτηση και δεν πρέπει να καταπίνονται εύκολα. Ακόμα και τα πιστεύω σου είναι σημεία προς εξέταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διαφοροποιήσεις το μοτίβο σκέψεών σου. Πες «ναι» στις εκπλήξεις και πάρε ρίσκο με μέτρο προκειμένου να δεις τι υπάρχει έξω από τη ζώνη ανεσής σου.