Η διατροφή μας είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι για μια καλή ζωή. Με σωστή διατροφή η ποιότητα της ζωής μας ανεβαίνει και αισθανόμαστε καλύτερα. Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στον τομέα της διατροφής και μια από αυτές είναι και το ταχίνι. 100% αλεσμένο σουσάμι πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το ταχίνι χαρακτηρίζεται και ως υπερτροφή.

Θρεπτικές ουσίες

Συμβάλει ουσιαστικά στην πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και αρκετών ακόμη. Είναι γι’ αυτό που το συστήνουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, το ταχίνι περιέχει 20% πρωτεΐνες οι οποίες είναι πλούσιες θειούχα αμινοξέα. Επίσης έχει 20% υδατάνθρακες (κυρίως σε φυτικές ίνες). Επί της ουσίας συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Έχει και 50% καλής ποιότητας λιπαρά οξέα (ω6), τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες στην μείωση της χοληστερόλης.

Η διαφορά στο σώμα μας

Για να μην μείνουμε όμως στα τυπικά θα παραθέσουμε συγκεκριμένους τομείς που το ταχίνι βοηθά. Αρχικά προστατεύει την καρδιά και ενισχύει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Έχει συμβολή στην καλή λειτουργία του συκωτιού αλλά και των νεφρών. Ρίχνει επίσης την χοληστερίνη και την υπέρταση λειτουργώντας και ως «φαρμακευτική αγωγή». Προσοχή δεν λέμε να αντικαταστήσετε φάρμακα με ταχίνι. Αυτό που λέμε είναι πως το ταχίνι συμβάλει θετικά σε συγκεκριμένους τομείς. Η βιταμίνη Ε την οποία προσφέρει απλόχερα, βοηθά στον μεταβολισμό. Την ίδια ώρα έχει αντικαρκινική δράση (Ca μαστού). Να σημειώσουμε πως λειτουργεί και ως «προστάτης» από χρόνιες παθήσεις (Αλτσχάιμερ, Πάρκισον, διαβήτης, καταρράκτης).

Και αν τα πιο πάνω σας φαίνονται υπερβολικά, τότε ψάξτε επιστημονικές έρευνες. Ένα απ’ τα πανεπιστήμια που ασχολήθηκε εις βάθος με το ταχίνι είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Κατέληξε στο συμπέρασμα πως το ταχίνι είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας. Μάλιστα καλό είναι να αποτελεί κομμάτι της καθημερινής διατροφής όλων μας. Δεν μπορεί και αυτό να είναι τυχαίο. Γι’ αυτό βάλτε το ταχίνι στη διατροφή σας και καλή… όρεξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδυνάτισμα: Πλάνο ισορροπημένης διατροφής

Αερόβια άσκηση ή βάρη;