Έρχεται ίσως μια στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου που αγαπά τη γυμναστική, να κάνει μία παύση από την προπόνηση για λίγο καιρό.

Για αυτό μπορεί να φταίει ο φόρτος εργασίας ακόμα και η καθημερινή πίεση.

Αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά εδώ πρέπει να μην αντισταθείτε στον πειρασμό να σταματήσετε.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την άσκηση, αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνιμα.

Τι θα συμβεί στο σώμα αν σταματήσετε την άσκηση;

Εντός 10 ημερών: Ο εγκέφαλός σας μπορεί να αρχίσει να αλλάζει

Εδώ και χρόνια, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η άσκηση είναι καλή και για τον εγκέφαλό σας σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2013. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της απώλειας μνήμης λόγω ηλικίας.

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience διαπίστωσε ότι ακόμη και μια μικρή διακοπή από την προπόνησή  μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο.

Στη μελέτη, όταν μια ομάδα  δρομέων έκανε μια ανάπαυλα από την προπόνησή της για 10 μέρες, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν μείωση της ροής αίματος στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και το συναίσθημα.

Μέσα σε δύο εβδομάδες: Η αντοχή σας θα μειωθεί

Μετά από μόλις 14 ημέρες, μπορεί να δυσκολευτείτε να ανεβείτε σκάλες. Και ο λόγος που νιώθετε έτσι είναι ένας. Η παράλειψη των προπονήσεων προκαλεί πτώση στο μέγιστο VO2 σας ή τη μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας.

Μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 10% μετά από δύο εβδομάδες.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες, το VO2 max μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 15%.

Και μετά από τρεις μήνες, μπορεί να πέσει περίπου το 20%.

Οι ερευνητές από τη Νότια Αφρική διαπίστωσαν ότι ένα διάλειμμα στην άσκηση διάρκειας δύο εβδομάδων ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τα οφέλη της αρτηριακής πίεσης των δύο εβδομάδων υψηλής έντασης  προπόνησης κατά διαστήματα.

Μια άλλη μελέτη του 2015, δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονταν επί οκτώ μήνες με ασκήσεις αντοχής και αερόβια είδαν βελτίωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Έχασαν όμως σχεδόν τα μισά από αυτά τα οφέλη μετά από 14 ημέρες αδράνειας.

Εντός τεσσάρων εβδομάδων: Η δύναμή σας θα αρχίσει να μειώνεται

Εκτιμάται ότι μερικοί άνθρωποι θα παρατηρήσουν πως η δύναμή τους μειώνεται μετά από περίπου δύο εβδομάδες αδράνειας.

Άλλοι θα αρχίσουν να βλέπουν τη διαφορά μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Εντός οκτώ εβδομάδων: Ίσως αυξήσετε το λίπος σας

Μια μελέτη του 2012 στο Journal of Strength and Conditioning Research έδειξε ότι οι κολυμβητές που συμμετείχαν σε αγώνες και έκαναν διάλειμμα πέντε εβδομάδων από την προπόνησή τους παρουσίασαν αύξηση κατά 12% των επιπέδων σωματικού λίπους. Είδαν επίσης αύξηση στο σωματικό τους βάρος και στην περιφέρεια της μέσης.

Και μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι αθλητές Taekwondo που έκαναν ανάπαυλα οκτώ εβδομάδων από την άσκηση παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων του λίπους στο σώμα και μείωση της μυϊκής μάζας.

Απλά μην σταματήσετε να κινείστε εντελώς.

Το σώμα, ο εγκέφαλος και η μέση σας θα σας ευχαριστούν.

Διαβάστε επίσης Πώς η άσκηση βοηθάει στην οστεοπόρωση

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.