Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά (μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λίπη) που χρειάζεται ο οργανισμός σας σε μεγάλες ποσότητες για τη δημιουργία κυτταρικού πρωτοπλάσματος. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών για τους ενήλικες είναι 0,8g/kg ή -πιο συγκεκριμένα- 56 g πρωτεΐνης για έναν μέσο άντρα 70 kg και 46 g για μια μέση γυναίκα 60 kg.

Αν τα μαλλιά σας είναι υγιή και λαμπερά, αν τα νύχια σας δε σπάνε, αν το δέρμα σας είναι απαλό και οι μύες σας δυνατοί, αν αρρωσταίνετε σπάνια και νιώθετε ξεκούραστοι, τότε συγχαρητήρια, η διατροφή σας μάλλον περιλαμβάνει αρκετές πρωτεΐνες.

Στην περίπτωση όμως που δε νιώθετε καμία ταύτιση με όλα τα παραπάνω, ελέγξτε τα πέντε παρακάτω σημάδια που μαρτυρούν ότι πράγματι δεν παίρνετε όση πρωτεΐνη χρειάζεται ο οργανισμός σας και μάθετε πώς θα αυξήσετε την πρόσληψή της.

1. Χάνετε μυϊκή μάζα

Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία των μυών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, η μυϊκή σας μάζα μπορεί να μειωθεί, κάτι που ενδεχομένως θα αντιληφθείτε από την απώλεια της δύναμής σας, την αλλαγή στο βάρος σας ή ακόμη και από το πώς εφαρμόζουν στο σώμα σας τα ρούχα σας.

2. Παθαίνετε κατάγματα

Σε συνδυασμό με το ασβέστιο, μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι ευεργετική για την υγεία των οστών σας. Όταν ο οργανισμός σας δεν προσλαμβάνει την πρωτεΐνη που χρειάζεται προκειμένου να παράσχει ενέργεια στα όργανα και τον εγκέφαλό σας, αναζητά άλλες πηγές. Μία τέτοια πηγή μπορεί να είναι ο σκελετικός μυϊκός ιστός.

Έτσι, αν συνεχώς στερείτε πρωτεΐνη από τον οργανισμό σας, μακροπρόθεσμα τα οστά σας θα γίνουν επιρρεπή σε κατάγματα και σπασίματα.

3. Έχετε συνεχώς κακή διάθεση

Αν εκνευρίζεστε με το παραμικρό, ίσως να μη φταίει ο φύσει ευέξαπτος χαρακτήρας σας, αλλά η έλλειψη πρωτεϊνών. Αμβλύνοντας τη δράση των υδατανθράκων που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα η πρωτεΐνη, χάρη στην αργή απορρόφησή της, κρατάει τη διάθεσή σας σε σταθερά επίπεδα.

4. Αρρωσταίνετε συνεχώς

Αν είστε συνεχώς κρυωμένοι, ίσως η αιτία κρύβεται στη διατροφή σας και συγκεκριμένα στην ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης. Η ωτεΐνη αποτελεί δομικό συστατικό των αντισωμάτων που παράγονται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας βοηθούν να αντιμετπρωπίσετε τα βακτήρια και τους ιούς. Μια δίαιτα φτωχή σε πρωτεΐνες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση των Τ κυττάρων, τα οποία καταπολεμούν τους μικροοργανισμούς και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

5. Τα νύχια σας σπάνε εύκολα και τα μαλλιά σας μακραίνουν με αργό ρυθμό

Όταν ο οργανισμός σα ς δεν προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, τα νύχια σας σπάνε εύκολα και τα μαλλιά σας χάνουν τη στιλπνότητά τους και αργούν να μακρύνουν. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός σας αναγκάζεται να εστιάσει σε άλλες πιο βασικές λειτουργίες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει πρωτεΐνη.

Καλές πηγές ζωικής πρωτεΐνης

-Kρέας

-Ψάρια

-Πουλερικά

-Γαλακτοκομικά

-Αυγά

Καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης

-Όσπρια

-Φαγόπυρο

-Βρώμη

-Σπανάκι

-Σπόροι τσία